Handige kledingtips voor een sollicitatie. Wat draag je voor een sollicitatiegesprek?

Handige kledingtips voor een sollicitatie. Wat draag je voor een sollicitatiegesprek?

door Redactie 17-01-2022

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek gepland voor die ene superleuke baan? Dan wil je natuurlijk een goede indruk maken. Maar hoe doe je dat? Wat kun je nu het beste aantrekken voor een sollicitatiegesprek?

Er zijn heel veel vrouwen die fashionfouten maken als ze een sollicitatie hebben. Zo dragen ze net iets te oude kleding, een te korte rok, een gescheurde panty of een topje met een te diep decolleté. Iets waar je alleen maar een slechte indruk mee maakt.

Bij ruim vijftig procent van de werkgevers speelt kleding een belangrijke rol om een sollicitant aan te nemen of niet. Als je die ene droombaan graag wilt hebben dan gaat het er dus om dat je je goed voorbereidt. Hierbij draait het niet alleen om je vaardigheden, maar ook om je gehele presentatie. In dit artikel geven wij je handige kledingtips waarmee je de kansen op die ene leuke baan vergroot.

Kies kleding die bij de sfeer van het bedrijf past. In ieder geval is het gepast om voor een nette, formele outfit te gaan. Kies hierbij vooral wat je lekker vindt zitten en wijk niet te veel van je eigen kledingstijl af. Ga voor een nette outfit waarin jij je comfortabel voelt. Zo staat een goede jeans of pantalon met een blouse of jasje al heel netjes. Draag er schoenen onder met een klein hakje.

Een decolleté is een no go

Een beetje decolleté staat mooi, maar niet tijdens een sollicitatie. Hiermee is de kans dat je wordt aangenomen nihil. Als je in een topje met diep decolleté verschijnt dan ben je niet door naar de volgende sollicitatieronde.

Kleed je naar je toekomstige functie

Draag een outfit die bij je toekomstige functie past. Hiermee laat je zien dat je ambities hebt en graag voor het bedrijf wilt werken. Solliciteer je naar een leidinggevende functie? Kies dan een outfit die autoriteit uitstraalt.

Draag goed sluitende kleding

Je kleding moet goed op je lichaam aansluiten. Draag dus de goede maat. Dit betekent dus niet dat je altijd dezelfde maat moet kopen. Sommige kleding valt wat kleiner of groter uit. Het kan dus zijn dat een bepaalde blouse beter staat in een grotere of kleinere maat. Een te krap bloesje, te strakke rok of te klein jasje ziet er echt niet uit. Bovendien voel je je hier niet comfortabel in. Iets dat ook weer van invloed is op het verloop van het sollicitatiegesprek.

Schaf een nieuwe outfit aan

Draag in ieder geval geen oude, kapotte of versleten kleding. Dit komt niet respectvol over naar de persoon die tegenover je zit. Je geeft hem of haar dan de indruk dat je het gesprek niet echt serieus neemt. Met kapotte, vieze of versleten kleding geef je iemand ook de indruk dat je niet netjes bent.

Laat niet te veel zien

Je wordt veel minder serieus genomen als je veel bloot laat zien. Houd het dus netjes. Draag een lange broek of een rok die net boven of op je knie komt. Je wordt dan beoordeeld op je vaardigheden en niet op je uiterlijk. Kies voor effen kledingstukken. Kleding met opvallende teksten of dessins leidt alleen maar af.

Trek een neutrale, effen panty aan

Wil je een rok aan tijdens je sollicitatiegesprek? Kies dan voor een neutrale, effen panty of draag er geen. Een panty met een dessin of een kanten werkje is leuk, maar is geen geschikt item voor een sollicitatiegesprek.

Draag goedpassende lingerie

Zorg ervoor dat je goedpassende lingerie draagt die niet zichtbaar is. Draag dus geen gekleurde beha met een witte blouse. Let er ook op dat je slip of string niet te strak zitten of boven je broek uitkomt.

Vergeet je schoenen niet

Wist je dat veel werkgevers als eerste naar de schoenen van een sollicitant kijken? Deze zijn een klein visitekaartje. Zorg er dus voor dat je goed verzorgde en gepoetste schoenen draagt. Hier maak je een goede indruk mee.