Zo kies je de beste dames winter nachtkleding

Zo kies je de beste dames winter nachtkleding

Door Nicole

Het is belangrijk wanneer je in slaap probeert te vallen dat je comfortabel bent. Dit lukt natuurlijk niet als je loopt te bibberen van de kou! Wanneer je het niet warm genoeg hebt is de kans groter dat je gedurende de nacht wakker zult worden. Vaak moet je dan ook even naar het toilet; en niets is zo vervelend als in de winter ’s nachts je warme bedje te moeten verlaten. Hoe kies je nu de beste winter pyjama uit, waarmee je niet alleen lekker slaapt in bed maar ook zonder te bibberen er even uit kunt? Ben je benieuwd, lees dan nu verder om meer te weten te komen over welk soort winter nachtkleding voor jou de beste keuze is.

In jouw zoektocht naar een winterpyjama is de belangrijkste eigenschap waar je naar op zoekt bent warmte. Daarbij geven vrouwen vooral in de winter de voorkeur aan zachte stoffen. De pyjama moet ook een soort van gevoel van gezelligheid met zich meebrengen. Jouw ideale winter pyjama is namelijk niet alleen lekker om mee te slapen. Hij is ook heerlijk om op de bank een kopje koffie of thee voor de TV op te drinken. De beste winter nachtkleding is een pyjama waarvan je niet kan wachten om hem uit te trekken en die je met tegenzin in de ochtend omruilt voor je overdagkleding. Welke soorten pyjama’s aan deze wensen voldoen, daar kom je zo direct achter. Wij leggen in deze blog de focus op winter nachtkleding die wordt gedragen tijdens het slapen. Kleding zoals badjassen, kimono’s en dergelijke laten we daarom voor nu achterwege.

Deze stoffen zijn het best voor een winter pyjama

De winters in Nederland vallen behoorlijk mee in vergelijking met de extreem lage temperaturen die regelmatig voorkomen in Scandinavische landen zoals bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden. Toch willen ook jullie dames een pyjama die net zo lekker warm is als degenen die door worden gedragen. Van welke materialen maken ze daar dan hun pyjama’s? Alles over de warmste, meest comfortabele stoffen voor de ideale winter nachtkleding lees je hier.

Wol

Als je denkt aan warme stoffen dan staat wol gegarandeerd ergens bovenaan je lijstje. Vandaar dat wij hem dan ook als eerste benoemen. Wol beschikt over excellente isolerende eigenschappen. Dit maakt dat wol de warmte die van je lichaam afstraalt goed binnenhoudt. In de winter wil je zoveel mogelijk van je eigen lichaamswarmte recyclen. Het materiaal wordt vaak geassocieerd met kriebelen. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn; dit heeft alles te maken met de manier waarop de vezels zijn behandeld. Als het om nachtkleding aangaat wordt bij het maken van een goede pyjama hier gewoon rekening mee gehouden. Een goede wollen pyjama is juist erg zacht.

Badstof

De volgende warme stof op onze lijst is natuurlijk badstof. Badstof wordt gemaakt van een combinatie van twee materialen, namelijk 80% katoen en 20% polyester. Het grootste gedeelte van de badstof bestaat dus uit natuurlijke vezels. Deze hebben goede vocht absorberende kwaliteiten. De overige 20% helpt om de pyjama extra warmte en elasticiteit mee te geven. Dit maakt badstof een uitstekende keuze voor de samenstelling van nachtkleding.

Velours

Velours heeft in de praktijk dezelfde eigenschappen als badstof. Het is namelijk even warm en helpt ook met de opname van vocht tijdens het slapen. Wat velours onderscheidt is dat het een geschoren soort badstof betreft. Dit houdt in dat de lusjes waaruit badstof bestaat zijn open geschoren waardoor de stof een stuk zachter aanvoelt. Warmte is fijn; maar warmte in combinatie met een hoog aaibaarheidsgehalte is al helemaal het einde.

Fleece

Je kent deze stof waarschijnlijk wel vanwege het feit dat deze vaak in de warme dekentjes wordt verwerkt voor op de bank. Dit is niet voor niets een ideale keuze voor bank dekens: het is namelijk een dikke, maar wel lichte stof. Fleece is goed in het isoleren van warmte en zal je verrukkelijk warm houden in bed en rond het huis. Daarbij is het erg fijn zacht.

Flanel

De meeste mensen herkennen flanel aan het design dat het vaak heeft. De stof wordt voornamelijk gebruikt voor geruite ‘houthakker’ stijl blouses. Het is een zachte, warme stof gemaakt van 100% katoen. Hierdoor heb je ook minder kans op allergische reacties. Vrijwel het enige nadeel is dat er weinig tot geen rek in de stof zit.

Satijn

Een pyjama van satijn is tevens een goede optie. Satijn is een gladde stof die enorm goed is in het vasthouden van warmte. Daarbij zijn veel mensen fan van het gevoel van de gladde stof op hun huid. Satijn zit gewoon ontzettend fijn.

Zijde

De zijde pyjama wordt vaak vergeten. Dat terwijl de stof ook beschikt over uitstekende kwaliteiten die je kunnen helpen bij een goede nachtrust. Zijde houdt namelijk ook goed je lichaamswarmte vast.

Welke modellen zijn het best voor een winter pyjama
De beste keuzes voor een winter pyjama ontdek je hier zo direct. De fijnste winter nachtkleding bedekt zoveel mogelijk van je huid. Jouw lichaam krijgt hierdoor goed de kans om haar eigen warmte dicht bij zich te houden. Uiteindelijk komt de keuze op wat jij de fijnste nachtkleding vindt op jou neer; wij bieden je alleen een overzicht van de voor- en nadelen van ieder model.

Lange broek en shirt met lange of korte mouwen

Dit is de meest gedragen soort winter pyjama en deze bestaat uit twee delen: een lange broek en shirt met lange of korte mouwen. Hiermee ben je helemaal bijna van top tot teen bedekt. Dit betekent dat je gemakkelijk warm blijft. De warmte wordt op deze manier gemakkelijk vastgehouden zodat je het lekker bij je lichaam kunt houden waar het nodig is. Het spreekt voor zich dat een pyjamashirt met lange mouwen je meer warmte zal bieden dan eentje met korte mouwen. Echter krijgt niet iedereen het zo koud dat ze hier behoefte aan hebben.

Onesie: de pyjama jumpsuit

De onesie is te omschreven als een pyjama jumpsuit. Het betreft namelijk een variant op de bovenstaande soort pyjama: alleen zitten hier het bovenstukje en de broek aan elkaar vast. Dit maakt dat jij jouw lichaamswarmte hiermee nóg beter bij je kunt houden omdat het alleen via je de onderkant van je broekspijpen en mouwen kan ontsnappen. De onesie is ook ideaal om rond het huis te dragen. Het enige nadeel is dat je hem helemaal naar beneden moet trekken tot aan tenminste je knieën wanneer je even naar de wc wilt gaan.

Nachthemd of nachtjapon

Het grootste nadeel van een nachthemd, oftewel nachtjapon, is dat deze niet om je ledematen heen gevormd is. Hiermee wordt bedoeld dat er geen sprake is van broekspijpjes. Hierdoor kan de warmte van je lichaam makkelijker naar buiten ontsnappen. Er zijn overigens wel langere nachthemden met ook lange mouwtjes. Als je écht een hekel hebt aan het dragen van een broek in bed – niets mis mee trouwens – dan kun je kiezen voor een lange nachtjapon van een lekker warm materiaal.  

Hoe vaak moet je in de winter jouw nachtkleding wassen?

Het is wel zo fijn om je pyjama af en toe in de was te gooien; ook in de winter. Zelfs als je niet ’s nachts zweet in bed is het wel zo hygiënisch om dit regelmatig te doen. Wanneer je vrijwel niet zweet en frequent je beddengoed verschoont is er na een paar dagen nog niet zoveel aan de hand. We raden daarom aan om in ieder geval halverwege de week van pyjama te wisselen. Vaker is natuurlijk nog beter; maar het maakt je nog niet meteen een viezerik als je dat niet doet. In de winter is één of twee keer per week je pyjama verwisselen of wassen voldoende. Het is daarom altijd fijn om tenminste twee of drie setjes in huis te hebben. Wanneer je nog niet genoeg vuile kleding hebt om een wasje mee te draaien heb je er dan nog altijd een paar achter de hand.

Meer lezen

Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.