Je zag al helemaal voor je hoe je morgen jouw favoriete shirt of broek weer aan ging trekken. En dan kom je erachter dat deze nog in de was moet. Niet elk kledingstuk kan in de droger; of misschien heb je wel helemaal geen droger thuis. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw kledingstuk wél in de droger kan maar dat dit veel te veel tijd gaat kosten omdat je eigenlijk al binnen een halfuur weg moet naar dat bedrijfsdiner of date. Hoe zorg je er dan voor dat je alsnog jouw kledingstuk op tijd droog krijgt? En hoe kun je in de winter snel kleding drogen, wanneer je geen gebruik kunt maken van de zon?
Heb je nog wel een halfuurtje tot een uurtje de tijd - en heb je wél een wasdroger - dan zijn er vele manieren om je gewoonlijke droogprogramma te versnellen. Afhankelijk van hoeveel haast je hebt zul je hier echter misschien geen tijd voor hebben. Of je hebt geen droogtrommel en bent alleen op zoek naar tips om sneller de was te drogen zonder behulp van dit apparaat. In deze blog zullen wij jou verschillende tips meegeven waarmee je de was sneller kunt drogen: met én zonder behulp van de droogtrommel.
We hebben verscheidene tips verzameld waarmee je de tijd van jouw reguliere droogprogramma’s kunt versnellen. Deze kunnen zomaar makkelijk een halfuur van de tijd schelen die het normaal duurt om je was met behulp van de droogtrommel droog te krijgen. Het zijn simpele trucs die je geen extra tijd kosten maar juist opleveren.
Is het materiaal van de kleding die gewassen moet worden niet super gevoelig? Dan kun je gebruik maken van een wasprogramma waarbij gebruik wordt gemaakt van een hoge centrifugestand. Hiermee wordt het meeste overtollige water in de wasmachine al verwijderd. Ook voor het drogen van je kleding geldt: een goed begin is het halve werk!
Dikkere stoffen houden beter water vast. Daarom vergen ze meer tijd om te drogen. Om hier wat tijd vanaf te halen kun je jouw warme dikke trui met behulp van de wasmachine nog een keer extra laten centrifugeren. Vrijwel de meeste wasmachines beschikken over een centrifuge programma.
Verschillende soorten wasgoed van verschillende materialen nemen vergeleken met elkaar andere hoeveelheden water op. Zo houdt een dun polyester blouseje vrijwel geen water vast terwijl een dikke handdoek van badstof dat juist wel doet. Dikke stoffen hebben nu eenmaal meer tijd nodig om op te drogen. Hierdoor duurt het droogprogramma een stuk langer. Wanneer je katoenen shirts alleen met elkaar wast zullen deze niet alleen sneller, maar ook beter drogen. Dit heeft trouwens ook een positieve invloed op de levensduur van je kleding: je kleding zit zo niet langer in de droger dan nodig is.
Geef je kleding de ruimte om te drogen door niet teveel kleding tegelijk in de droogtrommel te stoppen. Zo komt er meer lucht bij de kleding waardoor het sneller droogt. Het is natuurlijk enorm zonde van de energie; maar in het geval van nood geldt wel des te minder kleding des te beter.
Om het proces te versnellen kun je één of meer schone, droge handdoeken toevoegen aan de was. Deze helpen om het vocht op te nemen waardoor de hele lading wasgoed sneller kan drogen. Je kunt deze tip het beste toepassen wanneer je maar één of twee kledingstukken wilt drogen. Des te meer kledingstukken je in de droogtrommel stopt, des te langer het zal duren. Ook geldt: hoe meer handdoeken, hoe sneller het zal gaan.
Wasdrogerballen zijn een gespecialiseerd product bedoeld voor hetzelfde doeleinde als de bovenstaande tip met de handdoeken. Je voegt de wasdrogerballen toe aan de droger om sneller het overtollige vocht te verwijderen uit de kleding. Daarbij zorgen ze ervoor dat je kleding zacht blijft en dat het niet statisch wordt. Ook kun je ze gebruiken om je kleding een lekkere geur mee te geven met behulp van bijvoorbeeld een paar druppels lavendelolie op de wasdrogerballen.
Heb je al gekeken of jouw wasdroger een snel droogprogramma heeft? Met een snel droogprogramma kun je meestal binnen een uur of soms zelfs al binnen 30 minuten je kleding drogen. Als je één outfit snel klaar wilt hebben voor gebruik is dit ideaal.
Kleding droogt sneller bij hogere temperaturen. Beschikt jouw wasdroger over de optie, dan kun je ervoor kiezen om de temperatuur te verhogen. Echter moet je wel goed opletten dat té warme lucht niet geschikt is voor delicate kleding zoals zijde en wol.
Niet iedereen heeft een wasdroger in huis. Misschien heb je er geen omdat er geen ruimte voor is of omdat je er nog geen hebt kunnen veroorloven. Het kan natuurlijk ook goed zijn dat het een bewuste keuze is voor jouw portemonnee of voor het milieu, of allebei. Wat de redenen ook zijn: je bent volledig afhankelijk van het drogen van jouw kleding met behulp van de binnen- of buitenlucht. Lees verder voor onze tips om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.
De eerste simpele stap die je kunt nemen om je kleding sneller te laten drogen is door het eerst goed op te schudden. Afhankelijk van hoe nat het kledingstuk is wil je dit waarschijnlijk buiten doen. Binnen houdt je het natuurlijk wel graag droog.
Heb je de kleding met de hand gewassen, of in de wasmachine met behulp van een wasprogramma met een lage centrifugestand? Dan zul je merken dat je kleding écht goed nat is. Om de kleding van het meeste van het overtollige water te ontdoen kun je deze natuurlijk uitwringen. Je spijkerbroek zal hier niet zo snel van wakker liggen maar voor delicate kledingstukken kan dit schade opleveren. Daarom kun je beter een handdoek gebruiken. Leg om te beginnen het kledingstuk plat op een handdoek. Rol dan de handdoek en zo tegelijkertijd aan de binnenkant hiervan het kledingstuk op. De handdoek zal een groot deel van het vocht opnemen. Je kunt dit proces zo vaak als nodig met nieuwe droge handdoeken herhalen.
Als het geen goed weer is en je moet de kleding binnen drogen dan moet je ervoor zorgen dat er voldoende frisse lucht binnenkomt. Heb je de ramen dicht, dan zal de luchtvochtigheid in de ruimte stijgen waardoor het veel langer gaat duren voordat de kleding droog wordt. Daarbij kan dit zorgen voor schimmelvorming in je huis en dat kan natuurlijk gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Zoals we net al zeiden duur het langer om kleding te drogen wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Je zou daarom een luchtontvochtiger in de ruimte kunnen plaatsen. Deze zuigt vochtige lucht op, condenseert het en blaast vervolgens weer droge lucht uit.
We hebben bij het bespreken van de vorige tips al het belang van genoeg frisse lucht bij de kleding benoemd. Hier zorg je ook voor door de kleding genoeg ruimte ten opzichte van elkaar te geven. Of je de kleding nu ophangt of neerlegt; met meer afstand droogt het sneller. Als je gebruik maakt van waslijnen of een droogrek zorg er dan voor dat het kledingstuk over twee in plaats van één draden hangt zodat het niet in contact staat met zichzelf. Ook laat je tenminste één lijn tussen de kledingstukken in vrij.
Het spreekt natuurlijk voor zich maar als je de mogelijkheid hebt kun je het beste en snelst de kleding in de zon drogen. De warmte van de zon en de wind zorgen ervoor dat de kleding sneller opdroogt. In de zomer moet je hier dan ook zeker gebruik van maken. Echter kun je dit ook prima in de herfst en winter doen: het duurt weliswaar langer, maar gaat door de wind nog wel sneller dan wanneer je het binnen ophangt. Vanzelfsprekend moet je wel goed in de gaten houden of het niet gaat regenen wanneer je dit doet gedurende de wintermaanden.
Helaas wordt het je afgeraden om je kleding direct over je radiator heen te leggen. Dit veroorzaakt namelijk een hogere energierekening zowel als een grotere kans op het ontstaan van schimmel aan je muren. Echter is de radiator absoluut niet helemáál afgeschreven als hulpmiddel bij het drogen van je kleding. Je kunt namelijk een radiator wasrek aanschaffen. Hiermee houd je voldoende afstand van de muur en kan de radiator zonder extra energie te verbruiken zijn werk blijven doen.
Gaat het jou niet snel genoeg met een normaal droogrek? Dan kun je het proces ook versnellen met behulp van een elektrisch droogrek. Deze heeft een temperatuur van zo’n 15 tot 20 graden hoger dan de temperatuur in huis. Hierdoor is je was sneller droog en hoef je niet meer lang te wachten met het draaien van de volgende was omdat je er anders geen plek voor had.
Ben je echt wanhopig en gaat het alleen om het drogen van één of twee kledingstukken? Dan kun je de föhn erbij pakken. Om dit zo snel mogelijk te laten verlopen hang je het kledingstuk op aan een kledinghanger. Zo ligt de voorkant van het kledingstuk dat je wilt drogen niet nog op de natte achterkant. Daarbij kun je zo makkelijker met de föhn de binnenkant van de kleding drogen. Afhankelijk van de dikte van de stof en het formaat van het kledingstuk kun je binnen een kwartier al klaar zijn.
Heb jij haast en toevallig een strijkplank en strijkijzer bij de hand? Dan kun je deze gebruiken om je natte kleding sneller te drogen. Zorg er allereerst voor dat je het strijkijzer niet in direct contact brengt met het kledingstuk om schade te voorkomen. Dit doe je door een dunne handdoek over het kledingstuk heen te leggen. Deze helpt om de kleding te beschermen maar helpt ook om het vocht op te nemen. Vervolgens kun je hier veilig met het strijkijzer overheen gaan. Tussendoor kun je het kledingstuk draaien om het van beide kanten te drogen.
We hopen je in deze blog voldoende tips meegegeven te hebben om sneller met of zonder wasdroger je kleding te drogen! We rekenen erop dat jouw favoriete kleding hiermee op tijd droog is voor zijn volgende ronde.
Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.