Zo kies je het perfecte model jeans voor jouw figuur

Zo kies je het perfecte model jeans voor jouw figuur

Door Nicole / 10-08-2022

Er zijn zó ontzettend veel verschillende modellen jeans dat het lastig kan zijn om te bepalen welke jeans het beste bij jou passen. Dan zijn er ook nog eens verscheidene soorten stijlen en pasvormen. Hoe kies je uit al deze jeans degene uit waar jouw figuur het mooist in naar voren komt? Wat maakt dat een jeans mooi zit en hoe heeft het model invloed op hoe het bij jouw lichaamstype staat? Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht!

Je bent op zoek naar dé perfecte jeans. Een jeans die je iedere week wel aantrekt omdat hij zo lekker zit en zo mooi staat. Ben je benieuwd welke typen jeans je uit kunt kiezen? Wij hebben samengevat welke soorten jeans er allemaal wel niet zijn. Dit zijn er echt een hoop, dus bereid je voor op wat leeswerk! Hierna weet je precies welke jeans perfect staat bij jouw figuur. Vanaf nu bestel jij jeans vol zelfvertrouwen. Je hoeft je namelijk geen zorgen meer te maken over of de jeans die jij bestelt je wel goed zal staan wanneer je hem voor de eerste keer aantrekt. Zo stuur jij nooit meer een jeans terug en bespaar je tegelijkertijd jezelf een hoop moeite.

Welke verschillende lichaamstypen bestaan er en welk lichaamstype heb jij?

Welke verschillende modellen jeans het beste bij je staan, dat is afhankelijk van je figuur. Als je eenmaal weet welk figuur je hebt en welke jeans daar bij passen wordt shoppen een eitje. Weet je nog niet welk lichaamstype je hebt? Dan geven we je eerst advies mee om daar achter te komen.

Appelfiguur / O-figuur

Als je een appelfiguur hebt dan heb jij een voller bovenlichaam en slanke benen. Hierbij vormen je buik en taille het breedste gedeelte van het lichaam. Je hebt dus een brede ribbenkast en je schouders hebben dezelfde breedte als je heupen. Dit maakt dat je van nature een wat ronder figuur hebt, vandaar de naam ‘appelfiguur’. Het wordt daarom ook wel eens een O-figuur genoemd.

Peerfiguur / A-figuur

Het peerfiguur is een veel voorkomend lichaamstype waarbij de heupen de show stelen. Het peerfiguur wordt ook wel een ‘A-lijn’ figuur genoemd. Je hebt in verhouding tot je schouders namelijk vrij tot brede, vrouwelijke heupen. Vaak heeft een vrouw met een peerfiguur een wat langer bovenlichaam, een slanke taille en volle heupen en bovenbenen.

Rechthoek figuur / H-figuur

Wanneer je over een rechthoekig figuur beschikt dan zijn jouw schouders en heupen ongeveer even breed. Je hebt weinig definitie in de taille en vaak hebben vrouwen met een rechthoek figuur minder rondingen dan bijvoorbeeld het geval is bij een peerfiguur of zandloper figuur. Dit figuurtype wordt tegenwoordig vaak gezien op magazines en de catwalk, onder andere omdat het makkelijk te kleden is. Je noemt een rechthoek figuur vaak ook simpelweg een recht figuur of een H-figuur.

Atletisch figuur / V-figuur

Het atletische figuur heeft veel weg van het zojuist hierboven benoemde lichaamstype. Het voornaamste verschil is de aanwezigheid van spieren: denk hierbij aan de schouders, armen en benen. Dit geeft het figuur een heel andere uitstraling. Je noemt een atletisch figuur ook wel een V-figuur of omgekeerde driehoek figuur. Een atletisch figuur is gespierd, heeft weinig taille en weinig rondingen. Daarbij delen de schouders delen dezelfde breedte als de heupen.

Zandloper figuur / X-figuur

Het zandloper figuur wordt vaak neergezet als het ideale lichaamstype. Zandloper figuren zijn hierdoor zeer gemakkelijk te kleden. Een vrouw met een zandloper figuur heeft volle rondingen en een smalle, gedefinieerde taille. Dit wordt benadrukt door het feit dat je schouders even breed zijn als je heupen.

Welke verschillende jeans pasvormen bestaan er?

Voordat we gaan kiezen welke jeans het beste staan bij je figuur moeten we bepalen welke soorten jeans er bestaan. Het is wel zo handig om van tevoren te weten wat de opties zijn! Ook kun je zo makkelijk op zoek gaan in de winkel naar dat model jeans dat je voor ogen hebt waarvan je nu misschien de naam nog niet weet. Het is veel makkelijker om de perfecte jeans te vinden als je weet waar je naar op zoek bent in plaats van elke jeans individueel te overwegen.

Pasvorm van het Skinny Jeans model

De skinny jeans is een zeer aansluitend model broek. Vaak hebben skinny jeans tot zekere hoogte stretch: een té strakke skinny jeans is namelijk niet goed voor je benen.

Pasvorm van het Slim Jeans model

Net zoals de skinny jeans is de slim jeans een aansluitend model. Het verschil tussen de twee is echter dat de slim jeans iets minder strak zitten.

Pasvorm van het Straight Jeans/Regular Jeans model

Dit model wordt de straight jeans of regular jeans genoemd. De straight jeans is aan de bovenkant een aansluitend model. Tot en met de billen zit de regular jeans dan ook strak. De pijpen van de straight jeans zijn vervolgens smal en recht vormgegeven.

Pasvorm van het Tapered Jeans model

Tapered Jeans zijn in essentie een type jeans die tussen de Slim Jeans en Straight jeans inzit. Het enige verschil tussen het Tapered Jeans model en het Slim Jeans model is dat de jeans aan de onderkant rondom de kuit en enkels weer wat strakker zit.

Pasvorm van het Baggy Jeans model

De baggy jeans is in tegenstelling tot de zojuist benoemde modellen hierboven een jeans die juist helemaal los om het onderlichaam valt. Het unieke aan de pasvorm van de baggy jeans is dat de jeans een verlaagd kruis hebben.

Pasvorm van het Wide Jeans model

Het wide jeans model heeft veel wel van het Slim Jeans model. De broek zit strak rond de billen maar  wordt vervolgens heel wijd bij de pijpen.

Pasvorm van het Boyfriend Jeans model

Boyfriend Jeans moeten erop lijken alsof je de oude jeans van je vriendje hebt geleend. Het is een loszittend model waarbij de pijpen naar beneden toe wat smaller worden. De Boyfriend jeans hangen laag op de heupen.

Pasvorm van het Girlfriend Jeans model

De Girlfriend Jeans zijn eigenlijk hetzelfde als de Boyfriend jeans maar dan wat vrouwelijker. De broekspijpen zitten namelijk iets smaller aan de benen waardoor je figuur wat beter zichtbaar is. Ook anders dan de Boyfriend jeans is dat de taille een stuk hoger is.

Pasvorm van het Mom Jeans model

De Mom Jeans zijn een heerlijke casual jeans. Het is een loszittend, recht model met een hoge taille. Deze Jeans delen overigens dezelfde unieke eigenschap van de Baggy jeans; Mom Jeans hebben ook een laag kruis.

Pasvorm van het Flared Jeans model

Dit model is lang uit de mode geweest maar wordt nu weer volop gedragen. De flared jeans zitten strak tot en met de knie. Vervolgens lopen de broekspijpen vanaf de knie heel wijd uit.

Pasvorm van het Bootcut Jeans model

Je kunt dit model goed vergelijken met het Flared Jeans model. Net zoals de Flared Jeans zitten de Bootcut jeans strak om de billen en bovenbenen. In tegenstelling tot de Flared Jeans die vanaf de knie al wijd uitlopen doen de Bootcut Jeans dit pas vanaf de kuiten.

Pasvorm van het Cropped Jeans model

Dit zomerse model is verkrijgbaar in verschillende ‘sub’-modellen. Om te beginnen is het definiërende kenmerk van de Cropped Jeans dat hij iets korter is. Een Cropped Jeans is meestal ongeveer één achtste korter dan een ‘gewone’ jeans. Je kunt onder andere kiezen voor een Cropped Skinny jeans of Cropped Straight Jeans. Het voordeel van de Cropped Jeans is dat je schoenen er meer door opvallen. In de winter zijn Cropped Jeans minder populair omdat het niet fijn is om met blote enkels door de kou te lopen. Je kunt dit echter makkelijk oplossen door (enkel)laarsjes aan te trekken.

Welke verschillende jeans stijlen en materialen zijn er?

Nu je weet welke verschillende modellen jeans bestaan zullen we overgaan op de verscheidene stijlen om uit te kiezen. Eénzelfde model jeans is namelijk niet alleen in allerlei kleuren maar ook stijlen beschikbaar. Je zou meerdere van hetzelfde model jeans in verschillende stijlen kunnen nemen zonder dat het eruit ziet alsof je steeds dezelfde broek draagt. Een andere stijl geeft meteen ook een andere look aan de jeans!

Raw Denim Jeans

Jeans met een Raw Denim look hebben een stoere uitstraling. Raw Denim is een stevig en ietwat stug materiaal dat goed tegen een stootje kan. Het is tevens een warm materiaal voor jeans voor in de winter. Het is goed in het isoleren van warmte.

Bleached Jeans

Dit zijn jeans waarbij bleek te pas is gekomen. Een Bleached Jeans kan in zijn geheel zijn gebleekt of gedeeltelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bleached Jeans waarbij alleen bij de broekzakken en knieën zijn gebleekt om een mooi contrast te creëren.

Ripped Jeans / Distressed Jeans / Destroyed Jeans

Dit is de jeans met de meest gewaagde uitstraling. De Ripped Jeans ook wel Distresed Jeans of Destroyed Jeans genoemd, zijn jeans die bewerkt zijn om er “gebruikt” uit te zien. Deze jeans zien eruit alsof ze het één en ander hebben meegemaakt. Ripped Jeans hebben bijvoorbeeld scheuren en rafels om ze een stoer, verweerd uiterlijk te geven.

Welke modellen jeans passen het beste bij jouw figuur?

Alles over jouw lichaamstype en de verschillende soorten en modellen jeans weet je nu. Dan kun je nu gaan kijken naar welke jeans het beste bij jouw figuur passen. Lees snel verder om erachter te komen wat de ideale jeans voor jouw lichaamstype zijn! Dan kun je daarna met alle plezier de perfecte jeans gaan shoppen.

Deze modellen jeans zijn perfect voor een Appelfiguur / O-figuur

Heb jij net ontdekt dat je een appelfiguur hebt en vraag jij je nu af wat jouw perfecte jeans zijn? Dan is het nu tijd voor het antwoord. Voor een appelfiguur raden we aan dat we de vorm van het lichaam in balans brengen. Je kunt dan het beste een jeans nemen die strak zit aan de bovenkant maar juist wijd uitloopt aan de onderkant. Kijk bij het shoppen daarom naar bootcut jeans, flared jeans of straight model. Hierdoor zal je bovenlichaam smaller lijken en je benen langer en slanker. Je kunt het beste jeans vermijden die bij je billen loszitten zoals de boyfriend fit. Hiermee bereik je namelijk het tegenovergestelde effect. Om meer aandacht naar je benen te trekken kun je kiezen voor een Bleached Jeans of Ripped Jeans.

Deze modellen jeans zijn perfect voor een Peerfiguur / A-figuur

Als je een peerfiguur hebt dan wil je jouw vrouwelijke rondingen met een jeans benadrukken. Je heupen zijn opvallend breed en dit wil je mooi naar voren laten komen. Dit kun je het beste doen door het silhouette van je lichaam in balans te brengen met een bootcut jeans of flared jeans. Als je de aandacht wilt afleiden van je heupen kun je beter een jeans nemen zonder versieringen in dit gebied. Je kunt in dit geval dus beter bijvoorbeeld geen bleached jeans nemen waarbij er met bleek lichtere plekken rondom de heupen zijn gecreëerd. Met een high-waisted jeans wordt jouw mooie smalle taille benadrukt terwijl je er met een low-waisted jeans juist voor kunt kiezen om wél extra nadruk te leggen op je heupen. Die zijn immers ook mooi en mogen er gewoon zijn.

Deze modellen jeans zijn perfect voor een Rechthoek figuur / H-figuur

Vrouwen met een recht figuur kunnen met de juiste jeans hun mooie benen te accentueren. Allereerst is het hierbij belangrijk dat je modellen met een laag kruis zoals de Baggy Jeans of Mum Jeans vermijd. Een laag kruis zorgt ervoor dat je bovenlichaam veel langer lijkt en je benen minder lang. Kies om je benen mooi te accentueren voor een Skinny Jeans of Slim Jeans. Echter kan ook een wat losser model zoals de Girlfriend Jeans kan heel mooi staan. Met een Ripped Jeans kun je extra aandacht naar je benen trekken.  Met een H-figuur kun je het beste kiezen voor een jeans met een normale taille. Met een Low-Waisted Jeans of High-Waisted Jeans benadruk je namelijk jouw rechte figuur. Nu is er natuurlijk niets mis met een recht figuur; echter leggen de meeste vrouwen niet graag de nadruk op hun rechte taille.

Deze modellen jeans zijn perfect voor een Atletisch figuur / V-figuur

Je hebt als vrouw met een atletisch figuur vergeleken met je heupen wat bredere schouders. De brede schouders kun je uitbalanceren door te kiezen voor een jeans met wijde pijpen. Hierdoor vallen de ogen van de kijker niet direct op je schouders maar op je figuur in het algemeen. Strakke jeans veroorzaken het omgekeerde effect. Bovendien geven we je graag als tip mee om op zoek te gaan naar Jeans met een normale of lage taille. Hierdoor lijken je heupen iets breder. De Boyfriend-en Girlfriend Jeans zijn voor jou ideale modellen. Ook een Wide Jeans en Straight Jeans zouden perfect zijn voor een V-figuur. Probeer eens een bleached jeans met lichte knieën om nog meer aandacht naar je benen te brengen.

Deze modellen jeans zijn perfect voor een Zandloper figuur / X-figuur

Op het gebied van jeans heb jij echt geluk met je zandloper figuur! Zowel ieder model staat perfect: de één alleen wat mooier dan de ander. Wanneer je een zandloper figuur hebt hoef je alleen maar de smalle taille en je vrouwelijke rondingen accentueren. Verder is er niets dat je hoeft te verbergen. Er zijn daarom geen jeans die we je echt zouden afraden. Strakke modellen zoals de skinny jeans of  staan je prachtig omdat je zandloper figuur hier duidelijk in naar voren komt. Als je nóg meer vorm aan je lichaam wilt toevoegen dan kun je dit doen met een Flared Jeans of Bootcut jeans. Omdat je duidelijke vrouwelijke rondingen hebt  die ook in wijde modellen tot zekere hoogte nog opvallen kun je ook makkelijk een Boyfriend of Girlfriend Jeans aan.

Tips voor kleine vrouwen bij het kiezen van jeans

Wanneer je korter bent dan gemiddeld qua lengte dan zijn er wat extra dingen waar je op moet letten naast je lichaamstype. Als kleine vrouw wil je er namelijk meestal voor zorgen dat je niet nóg kleiner lijkt. Hierbij is de lengte van de broek erg belangrijk. Om een voorbeeld te noemen zijn Flared Jeans of Bootcut Jeans is in de meeste gevallen heel lang: vaak zódanig lang dat ze de grond raken. Wanneer je deze als kleine vrouw draagt dan lijk je korter. Door te kiezen voor een High-Waisted jeans met hoge taille lijken je benen – en dus ook jijzelf – langer.

Tips voor lange vrouwen bij kiezen van jeans

Als lange vrouw val je sowieso al erg op. Wanneer je toch al opvalt dan wil je dat dit om de juiste redenen gebeurt dus zorg je ervoor dat de aandacht naar de juiste plekken wordt geleid. Wanneer je hele lange benen hebt dan kun je gaan voor een Straight Jeans of Slim Jeans. In dit geval moet je oppassen met Jeans met een hoge taille; hierdoor lijkt je bovenlichaam dan te kort in verhouding tot je benen. Heb je juist een lang bovenlichaam? Dan wil je juist wél een High-Waisted Jeans om je benen langer te laten lijken en moet je Low-Waisted Jeans vermijden. Een lage taille zorgt ervoor dat je bovenlichaam weer langer lijkt.

We hopen je voldoende fashion advies over Jeans meegegeven te hebben. Namens Kledingwinkel.nl wensen we je veel succes in jouw zoektocht naar de perfecte jeans!

Meer lezen

Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.