Zo kom je van statische kleding af: 20 Tips

Zo kom je van statische kleding af: 20 Tips

Door Nicole

Het voelt soms alsof je nergens veilig bent wanneer je kleding statisch is. Je loopt naar het toilet, raakt de deurknop aan en krijgt meteen een schok. Au! Dat is vervelend. Vervolgens wil je natuurlijk je handen wassen nadat je klaar bent en.. Weer au! Nu heb je een schok gekregen van de kraan. Later op de dag krijg je nóg een paar schokken wanneer bijvoorbeeld een collega je aantikt of op het moment dat je gegarandeerd weer gebruik zult moeten maken van het toilet. Het is om helemaal gek van te worden!

Vrijwel niets is irritanter bij het dragen van kleding dan wanneer je er steeds schokken van krijgt. Je schrikt er steeds van en het voelt niet fijn. Daarbij zal je kleding wanneer deze een grote statische lading met zich meedraagt tegen je lichaam aanplakken. Vooral in de zomer wanneer je een jurkje draagt dat los om je lichaam heen hoort te vallen is dit erg vervelend. Waarom wordt je kleding statisch? En wat is de reden dat je in de winter veel vaker last hebt van statische schokken dan in de zomer? Deze vragen worden zo direct allemaal eerst voor je beantwoord. Vervolgens geven we je 20 creatieve en praktische oplossingen op de belangrijkste vragen rondom statische kleding. Met onze verzameling van 20 tips tegen statische kleding ga je gegarandeerd één of meer oplossingen vinden waar jij mee aan de slag kunt. We gaan het hebben over hoe je statische kleding kunt ontladen maar ook over hoe je statische kleding voorkomen kunt.  Lees snel verder in onze blog om er alles over te leren!

Waardoor wordt je kleding eigenlijk statisch?

Wanneer bijvoorbeeld je trui of broek statisch is dan lijkt deze aan je lichaam lijkt te plakken. Ook krijg je vaak vervelende statische schokken wanneer je bijvoorbeeld een kraan aanraakt. Maar hoe wordt je kleding nou precies statisch? En, om te beginnen: wat is statische elektriciteit eigenlijk?

Statische elektriciteit is een elektrische lading op een voorwerp of persoon. Het is een opbouw van elektrische spanning in slecht geleidende stoffen. Kleding wordt statisch op het moment dat er bij wrijving elektronen worden afgegeven of ontvangen van andere materialen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan wanneer je mouw langs een voorwerp van kunststof wordt gehaald.

Bij het ontdekken van de oorzaken moet je allereerst kijken naar het materiaal van je kleding. Synthetische stoffen worden namelijk veel makkelijker statisch dan natuurlijke vezels. Het weer speelt ook nog een belangrijke rol: wanneer de lucht erg droog is zal een kledingstuk sneller statisch worden. Simpel gezegd wordt statische kleding veroorzaakt door droogte en wrijving tussen verschillende materialen. In de winter heb je hier meestal meer last van dan in de zomer. Dit komt doordat we in de winter in onze omgeving droger maken door het gebruik van bijvoorbeeld de verwarming. Hierdoor wordt er sneller een elektrische lading opgebouwd.

Tip 1: Kijk goed naar het materiaal van je kleding

Eerder in de blog hebben we benoemd dat slecht geleidende stoffen sneller en meer elektriciteit opbouwen. Met slecht geleidende stoffen worden synthetische stoffen bedoeld. Hieronder verstaan we voornamelijk kleding van polyamide, acryl en wol. Wanneer het buiten, of binnen in de ruimte waar je in woont of werkt, erg droog is kun je beter geen kleding van deze materialen dragen. Je kunt dan beter kiezen voor kleding gemaakt van natuurlijke vezels. Kies wanneer de luchtvochtigheid erg laag is daarom liever voor kleding van bijvoorbeeld katoen of linnen.

Tip 2: Loop van tevoren op blote voeten

Zorg ervoor wanneer je net uit bed komt dat je op blote voeten door het huis loopt. Doe dit voordat je besluit om je om te kleden van je nachtkleding naar de outfit die je van plan bent te dragen. Door op blote voeten rond te lopen verminder je de statische elektriciteit die je lichaam verzamelt. Je kleding zal niet snel statisch worden als je dat zelf ook niet bent.

Tip 3: Trek andere schoenen aan

Wist je dat je van lopen op schoenen met rubberen zolen een elektrische lading krijgt? Met elke stap die je zet op bijvoorbeeld een kunststof vloer bouw je de elektriciteit op. Om dit te voorkomen kun je beter schoenen met een leren zool dragen. Leren zolen hebben hier geen last van.

Tip 4: Pak een metalen kledinghanger

Is je kleding al statisch? Bijvoorbeeld omdat hij zo uit de droger is gekomen? Dan kun je met een metalen kledinghanger over de kleding strijken. Hierdoor ontdoe je het kledingstuk van de elektrische lading. Als je kleding erg statisch is, zoals dat een wollen trui dit kan zijn, dan moet je ook even de hanger langs de binnenkant halen. Zo kun je makkelijk en snel je kleding ontladen van de statische elektriciteit.

Tip 5: Raak even geaard metaal aan

Door geaard metaal aan te raken kun je als het ware jezelf ontladen van de statische elektriciteit. Je kunt bijvoorbeeld even met je hand een verwarmingsbuis of een metalen hek vasthouden. Je zult dan tijdelijk geen schokken meer ontvangen. Zorg dat je wel goed uitkijkt of het wel echt geaard metaal is of anders krijg je het tegenovergestelde effect: wéér een schok.

Tip 6: Of raak een plant aan

Weet je niet hoe je kunt zien of iets wel van geaard metaal is gemaakt, dan kun je het ook veilig spelen en een plant aanraken. Ook hiermee kun jij jezelf ontdoen van een statische lading. Het is een stuk makkelijker om te zien of een plant echt is of niet dan om geaard metaal te identificeren. Een neppe plant van kunststof gaat je uiteraard niet verder helpen.

Tip 7: Smeer jezelf in met bodylotion

Verwen jezelf met een gehydrateerde huid waar je geen schokken op zult voelen! Door je lichaam of in ieder geval je benen (en misschien je armen voor de zekerheid) in te smeren met bodylotion ga je statische elektriciteit tegen. Statische elektriciteit kan namelijk niet samen met vocht.

Tip 8:  Verhoog de luchtvochtigheid

Zoals we net al zeiden bij tip 7 kan statische elektriciteit niet tegen vocht. Statische elektriciteit ontstaat immers juist onder droge omstandigheden. Water geleidt elektronen namelijk heel goed. Als er voldoende vocht in de lucht aanwezig is dan is er ook sprake van minder statische elektriciteit. De ideale luchtvochtigheid voor in huis ligt ongeveer tussen de 40 en 60 procent. Als dit lager is dan kun je die dus verhogen om de kans op statische ladingen op je kleding te verminderen.

Tip 9: Verstop een veiligheidsspeld in je kleding

Je kunt de statische elektriciteit van je kleding ontladen door metaal aan te raken. Dit heb je ook net gelezen bij tip 5. Maar wat als je niet in de positie bent om steeds op zoek te gaan naar geaard metaal om aan te raken? Dan kun je dit beter gewoon bij je houden. Maak een metalen veiligheidsspeld vast op een onopvallende plek aan je kleding, bijvoorbeeld aan de binnenkant. Zo heb je geen last meer van schokken meer wanneer je een geleider aanraakt.

Tip 10: Een klein scheutje azijn in de wasmachine

Om de statische lading van je kleding te verminderen of zelfs helemaal te verwijderen kun je gebruik maken van azijn. Je voegt een klein beetje natuurazijn toe aan de wasmachine en klaar is kees. Dit werkt overigens heel goed tegen het neutraliseren van geurtjes van je kleding! Wil je meer weten over hoe je onaangename geuren uit je kleding verwijderd? Lees dan ook eens deze blog.

Tip 11: Wasverzachter toevoegen aan de was

Wist je dat wasverzachter ook een antistatische werking heeft? Als je nog geen wasverzachter gebruikt dan is nu het moment om het te gaan gebruiken. Niet alleen wordt je kleding er zacht van en gaat het er heerlijk van ruiken; het is dus ook een ideaal middel om van statische kleding af te komen.

Tip 12: Beetje zuiveringszout

Als alternatief voor azijn of wasverzachter bestaat er ook nog zuiveringszout. Hier voeg je een klein schepje van toe aan de volgende wasbeurt met de wasmachine. Dit werkt net zoals tip 10 en 11 om de statische lading van je kleding significant te verminderen.

Tip 13: Balletje aluminium folie in de wasmachine

Plaats een klein balletje aluminium folie – ook wel zilverfolie genoemd – in de wasmachine. Dit balletje verwijderd de statische elektriciteit die wordt veroorzaakt op je kleding als gevolg van het wassen. Dit kan totaal geen kwaad voor de wasmachine. Zorg er wel voor dat je het balletje goed glad maakt. Je wilt niet dat je kleding wordt beschadigd door eventuele scherpe randjes.

Tip 14: Luchtdrogen in plaats van de droogtrommel

De droger is één van de grootste boosdoeners op het gebied van het statisch maken van kleding. Je kunt om deze reden beter de kleding aan de lucht laten drogen. Hang je kleding dus op aan een droogrek in plaats van gebruik te maken van de droger.

Tip 15: Washandje in de droogtrommel

Wil je toch gebruik maken van de droger, dan moet je ervoor zorgen dat je de luchtvochtigheid verhoogt. Dit klinkt als een averechtse maatregel voor een droger maar het helpt echt. Dit kun je doen door de laatste 10 minuten van het droogprogramma een vochtige washand toe te voegen. Hierdoor wordt de lucht minder droog en treedt er daarom minder elektrische lading op. Haal je kleding trouwens altijd direct uit de droger: des te langer je deze laat zitten des te groter de kans is dat deze een grote hoeveelheid statische elektriciteit verzameld.

Tip 16: Antistatisch droogtrommeldoekje of drogerbal

Als de droger onvermijdelijk is, dan hebben wij nog een aantal tips om ervoor te zorgen dat je kleding hierdoor niet statisch wordt. Het toevoegen van een antistatisch droogtrommeldoekje zal wonderen doen. Je kunt een droogtrommeldoekje overigens ook gebruiken buiten de droger om door het direct over de binnen- en buitenkant een kledingstuk te wrijven. Zoals we eerder hebben gezegd ontstaat statische elektriciteit op kleding niet alleen door droogte, maar ook wrijving. Door een drogerbal toe te voegen wordt het contact tussen de kleding binnen de droger verminderd. Dit helpt ook enorm om statische elektriciteit op je kleding tegen te gaan.

Tip 17: Waterontharder

Het wassen van je kleding in hard water kan als gevolg hebben dat het statisch wordt wanneer het opdroogt. Hard water houdt in dat er veel kalk in het water aanwezig is. Om ervoor te zorgen dat je kleding geen statische lading oploopt in de wasmachine kun je daarom het beste in bezit zijn van een waterontharder.

Tip 18: Antistatische spray

Voorkomen is beter dan genezen, ook als het om statische kleding gaat. Heeft je kleding dit nu eenmaal al, dan zul je daar iets aan moeten doen om schokken te voorkomen. Wanneer je merkt dat je hier vaak onderweg of in bepaalde ruimtes last van hebt, dan wil je dit ter plekke kunnen oplossen. Je kunt dan een antistatische spray bij je dragen in je tas. Deze speciale sprays doen het statische effect van kleding teniet. Ook voor bijvoorbeeld stoffen meubels zijn er sprays beschikbaar.

Tip 19: Haarlak spuiten

Heb je op dit moment geen specialistisch middeltje in huis zoals antistatische spray, maar wel een probleem met statische kleding? Door een beetje haarspray op je kleding te spuiten kun je er ook vanaf komen. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je de kleding niet vies en plakkerig maakt: houd de haarlak daarom minstens 30 centimeter van je kleding af.

Tip 20: Inspuiten met water

Geen antistatische spray in huis maar óók geen haarlak? Dan hebben we nog een alternatief voor je dat je zeker weten wel in huis hebt. Water! Pak een plantenspuit en vul deze met normaal water. Vervolgens spuit je een klein beetje water op de plekken waar je kleding aan je huid kleeft. Houd ook in dit geval voldoende afstand; dit keer simpelweg om je kleding niet te vochtig of nat te maken. Om deze tip effectiever te maken kun je ook nog een heel kleine hoeveelheid azijn toevoegen.

We hopen door het schrijven van deze blog je hiermee voldoende tips te hebben gegeven om je kleding vrij te maken van statische elektriciteit. Alle tips van het internet die we hebben kunnen vinden hebben we hier verzameld. We hebben er dus veel vertrouwen in dat er voor iedereen in ieder geval één passende oplossing tussen zit. Veel succes ermee!

Meer lezen

Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.