Het is heel vervelend wanneer je kleding onaangenaam ruikt. Je maakt je zorgen dat anderen het zullen ruiken en dan denken dat je niet schoon bent en dat is een naar gevoel. Onaangename geuren kunnen door een aantal oorzaken ontstaan. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kleding fris ruikt en blijft ruiken?
In deze blog geven wij jou tips mee over hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw kleding weer fris gaat ruiken. We bespreken wat de meest voorkomende onaangename geuren zijn en wat je er tegen kunt doen. Of het nu gaat om was die muf uit de wasmachine komt of geurtjes die gedurende de dag ontstaan tijdens het dragen van je kleding: voor alles is een oplossing. Lees verder om erachter te komen wat deze per geur zijn.
De meest voorkomende onaangename geurtjes die vrijwel iedereen kent zijn zweetgeur, rookgeur en een muffe lucht na het wassen in de wasmachine. Soms komt het voor dat deze geurtjes er met een beurt in de wasmachine volgens de voorschriften niet vanzelf uitgaan. Je kleding om deze reden weggooien is zonde! Maar we snappen de gedachte goed: kleding hoort je zelfvertrouwen te geven en het niet weg te nemen.
Voor ieder geurtje hebben wij daarom een aantal passende oplossingen op een rijtje gezet waarmee jij binnen no-time weer je favoriete kleding(stuk) kunt dragen.
Wil je per sé vanavond dat leuke shirt of jurkje aan, maar stinken ze naar rook of zweet bij de oksels? Dan kun je kiezen voor een snelle, tijdelijke oplossing zoals een textielverfrisser. Dit is natuurlijk niet ideaal; maar je kunt als je dit niet in huis hebt wat deodorant spuiten op het kledingstuk. Je kunt ook je eigen kledingopfrisser-spray maken door een paar druppeltjes tea tree-olie toe te voegen aan een plantenspuit. Vervolgens spuit je het mengsel over je kleding en laat je het opdrogen. Tea tree-olie beschikt over antibacteriële en antischimmel eigenschappen en bestrijdt dus effectief de geur van zweet. Dezelfde truc werkt trouwens ook met Wodka door twee delen wodka te mensen met één deel water. Let hierbij op dat tea tree-oil wél geschikt is voor fragiele stoffen, maar Wodka niet. Even sprayen met je deo of spuitfles en je kleding kan er weer even tegenaan!
Ook kun je de kleding voor je het weer in de kast legt even buiten aan de waslijn laten luchten: vaak helpt dit al een hoop. Koude lucht werkt trouwens nog veel beter; je kunt het kledingstuk dus tevens een uurtje, in een plastic zakje, in de diepvries leggen. De koude lucht doet nare geuren en bacteriën verdwijnen. Het tegenovergestelde is ook effectief: je kunt gemakkelijk vanuit huis nare geuren uit je kleding stomen door deze op te hangen in de badkamer tijdens het douchen.
Zweet kan een zeer hardnekkige en blijvende nare geur achterlaten waar niemand blij van wordt. Je kunt deze geur verwijderen met, maar ook zonder behulp van de wasmachine. Voor alles geldt: voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je jouw kleding op tijd in de was gooit voorkom je dat bacteriën zich vormen die de nare geur veroorzaken.
Wil het niet lukken om met een simpele wasbeurt de geur eruit te krijgen? Dan kun je de volgende oplossingen toepassen. Om te beginnen kun je natuurazijn als natuurlijke wasverzachter gebruiken door een beetje toe te voegen in de zeeplade. Deze techniek is minder geschikt voor kleding van zeer gevoelige stoffen zoals wol of zijde. Voor dit soort stoffen kun je beter de aangetaste delen van het kledingstuk behandelen door deze goed in te smeren met Dettol. Vervolgens geef je het dan een normale wasbeurt. Ook kun je ervoor kiezen om de geur te verwijderen zonder gebruik van de wasmachine: voor deze tips lees je hieronder verder.
Wil je liever de zweetgeur verwijderen zonder gebruik te maken van de wasmachine? Bijvoorbeeld omdat je te maken hebt met een gevoelige stof of omdat de wasmachine het nu even niet doet? Dan zijn de volgende tips voor jou. De eerste tip betreft om je kleding te stomen met een stoomstrijkijzer. Geef de oksels hierbij veel extra aandacht aangezien hier de meeste bacteriën worden verzameld. Om er zeker van te zijn dat de hitte van het strijkijzer de stof niet beschadigd kun je dit gedeeltelijk opvangen door een tussenlaag op de kleding te leggen zoals een theedoek of bakpapier.
Je kunt je kleding ook een lekker badje geven met een fris sinaasappel-en-watermengsel. Hiervoor kook je de schil van een sinaasappel goed door in water en laat je dit vervolgens een beetje afkoelen. Dan voeg je jouw kleding toe en laat je deze twee of drie uurtjes weken, waarna je ze goed uitspoelt. Als laatst droog je jouw kleding zoals gewoonlijk aan de lijn of in een droogtrommel. Dezelfde techniek werkt trouwens even goed met citroensap: hiervoor verdun je het sap van één citroen in een emmer met twee liter water. Je laat dit een halfuurtje werken, spoelt het uit en laat het drogen. Vooral met donkere kleding moet je met citroensap er rekening mee houden dat je het heel goed uitspoelt als je het buiten laat drogen: citroensap beschikt namelijk over blekende eigenschappen.
Of je nu een barbecue hebt gehad, zelf hebt gerookt hebt of de voorganger van je tweedehands kleding de boosdoener was: de rookgeur is een vervelende bijkomstigheid. Het kan een vrij hardnekkige geur zijn die soms bestand lijkt te zijn tegen de wasmachine. Je kunt in principe de bovenstaande tips uitproberen die zojuist zijn benoemd zijn om zweetgeuren te bestrijden. Ben je bang dat deze niet werken, dan kun je gebruik maken van de volgende wasmachine-vrije tips die specifiek zijn bedacht voor het verwijderen van rookgeur.
Als eerste optie kun je gebruik maken van zuiveringszout en wasverzachter in de vorm van doekjes. Neem een plastic zak en voeg hier 3 tot 5 kledingstukken aan toe. Hier voeg je vervolgens twee eetlepels zuiveringszout aan toe en twee van de wasverzachterdoekjes. Schudt de zak om dit gelijkmatig te verdelen over de kleding. De volgende dag schud je de kleding uit en gooi je het in de wasmachine.
Bij de tweede optie maak je gebruik van koffie. Eerst voeg je een goede hoeveelheid gemalen koffie toe aan een papieren zak. Het kledingstuk wikkel je in vloeipapier en voeg je vervolgens aan de zak toe. Dan rol je de zak op en laat je het één of twee dagen zitten. De koffie heeft dan de geur geabsorbeerd waarna je er geen last meer van hebt.
Kledingstukken van leer kunnen helaas niet door de wasmachine. Wat kun je dan doen om van de geur af te komen? Dit is waar jouw oude krantenpapier goed te pas komt. Wikkel je (droge) kledingstuk goed in krantenpapieren en leg dit in een doos. Doe de doos goed dicht en laat deze een aantal dagen met rust. Vervolgens zul je zien dat de rookgeur zo goed als weg is. Heb je geen paar dagen de tijd; dan kun je het desbetreffende kledingstuk behandelen met een reinigingsmiddel voor leer of milde azijnoplossing.
Afhangend van wat de bron was die de chemische geur heeft achterlaten, kan de geur sterker en agressiever ruiken dan die van zweet of rook. In dit geval is er vaak wat zwaarder geschut nodig op het gebied van het verwijderen hiervan. Ook heeft nieuwe kleding vaak een chemisch geurtje. Hoe kom je hier nou eens en voor altijd van af?
Om te beginnen leg je het kledingstuk enkele uren in een emmer met een lauw mengsel van water en twee kopjes (baking) soda. Vervolgens verhuis je het een uur naar een emmer met wolwasmiddel. Dit spoel je goed uit en vervolgens droog je het kledingstuk; kies in het geval van fragiele stoffen ervoor om het buiten op te hangen. Als het goed is, dan is de geur er nu uitgetrokken.
Als je de geur eruit wilt wassen met behulp van de wasmachine, dan kun je het kledingstuk beter in zijn eentje erin doen. Dit is zodat de geur niet wordt overgedragen op je andere kleding en zodat het goed de ruimte krijgt om schoon te worden. Voeg een kopje baking soda toe aan de zeeplade en draai de was op de hoogst toegestane temperatuur volgens de voorschriften op het label. Afhankelijk van hoe sterk de geur precies is, moet je dit proces eventueel nog één of twee keer herhalen.
Veel van onze oplossingen voor de bovengenoemde onaangename geurtjes omvatten het wassen in de wasmachine als de laatste stap. Maar wat nu als de wasmachine juist het probleem lijkt te zijn? Wanneer je net gewassen kleding uit de wasmachine haalt en het muf ruikt, dan is de kans groot dat deze lucht uit de machine komt. Wanneer het deurtje open is en er komt een muffe geur uit dan kun je hier wel zeker van zijn. Je ruikt dit voornamelijk net na het wassen wanneer de wasmachine nog vochtig is van binnen. Alvorens we beginnen met vertellen geven we je eerst één belangrijke tip: hang zo snel mogelijk je kleding op nadat je het uit de wasmachine draait of doe het in de droger. Wanneer je natte kleding te lang laat liggen in de wasmachine gaat het gegarandeerd stinken!
Tegenwoordig wassen we op steeds lagere temperaturen. Dit is beter voor het milieu en jouw kleding, maar helaas niet voor de hygiëne van de wasmachine. Op deze manier wordt de wasluis; ookwel de viezigheid die zich ophoopt, niet weg gewassen. Wat je het beste kunt doen voor je kleding én je wasmachine is om de machine een onderhoudsbeurt te geven. Zorg ervoor dat je de rubberen randen grondig schoonmaakt en de pluizenfilters schoonmaakt. Je kunt de zeeplade uit de wasmachine te halen om deze van alle kanten grondig te reinigen zowel als de plek waar deze vandaan komt. Als je het idee hebt dat de wasmachine nog erg vies is, dan kun je een vaatwastabletje in de trommel leggen en een kookwas draaien op 90 graden. Daarna ruikt je wasmachine, en dus ook je was, weer helemaal fris!
De wasmachine heeft in principe na zo’n grote beurt weinig onderhoud nodig: als je ééns per maand een kookwas draait dan kun je al wasluis voorkomen. Zorg er tevens voor dat je bij de wasbeurten niet teveel wasmiddel toevoegt: dit heeft een tegenovergesteld effect. Voor meer tips over het schoonmaken van je wasmachine neem je hier een kijkje.
Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.