Ben je op zoek naar niet alleen de meest comfortabele keuze; maar ook de meest milieuvriendelijke? In deze blog vergelijken wij kleding van katoen met kleding gemaakt van bamboe. Dit doen wij aan de hand van verschillende bepalende factoren. We zullen het onder andere gaan hebben over het draagcomfort zowel als de milieuvriendelijkheid van het productieproces. Aan het einde van deze blog weet jij exact wat de beste, meest bewuste keuze is voor jezelf én de natuur. Lees snel verder om alles te weten te komen over katoenen en bamboe kleding.
Je bent op zoek naar hét perfecte materiaal voor je kleding. Bijvoorbeeld omdat je heel erg houdt van zachte kleding houdt of op zoek naar materialen waarin je minder snel zult gaan zweten. Ook kan het dat je op zoek bent naar milieuvriendelijke opties. Of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar waar die nieuwe hype van bamboekleding precies vandaan komt en waarom je mee moet doen. Wat de reden ook is dat je bij deze blog bent gekomen; je bent geïnteresseerd om erachter te komen hoe jij voor jezelf (en misschien ook de natuur) een weloverwogen keuze maakt. In deze blog vind jij alles wat er te weten is over kleding van katoen en bamboe: van voor- en nadelen bij het dragen tot aan hoe het productieproces precies in elkaar zit.
Het eerste punt op onze lijst waarmee we de stoffen met elkaar gaan vergelijken is de kwaliteit. In dit geval wordt dit bepaald door specifiek het draagcomfort. We doen dit aan de hand van een aantal kenmerken, zoals onder andere de zachtheid van de stof maar ook de mate waarin de stof ademend en stretcht. Van beide stoffen gaan we uit van 100% katoen en 100% bamboe om tot de meest eerlijke antwoorden te komen.
Katoen is een lichte, zachte maar sterke stof. Het is gemaakt van een natuurlijke vezel waardoor de stof tevens goede ademende kwaliteiten bevat. In de zomer wordt daarom altijd aangeraden om shirts te dragen van katoen om zweten door warme temperaturen te voorkomen. Tevens heeft het goede vocht opnemende eigenschappen en wordt het niet snel statisch. Om een kledingstuk van katoen van zo hoog mogelijke kwaliteit te kopen zorg je ervoor dat deze niet gemengd is met synthetische stoffen. Synthetische stoffen ademen namelijk niet of minder goed en voelen warmer aan. Katoen betreft een betaalbare stof waardoor het zeer populair is en veel wordt verkocht. Eén nadeel van katoen is dat het weinig stretch bevat; dit is een eigenschap van de meeste natuurlijke vezels. Daarbij bevat katoen in tegenstelling tot bamboe niet over dezelfde antibacteriële eigenschappen.
Eigenlijk doet bamboe alles wat katoen ook doet: maar op een aantal vlekken nét wat beter. Zo absorbeert bamboe tot wel vier keer beter vocht dan katoen en ademt het beter. Hierdoor blijft je kleding langer fris. Daarbij voelt de stof nóg zachter maar ook gladder en is het wat sterker. Bamboe kleding is soepeler en bevat meer elasticiteit dan katoenen kleding. Bamboevezels beschikken bovendien over een antibacteriële werking. Dit maakt het dragen van bamboe kleding zeer geschikt voor degenen onder ons met een gevoelige huid. Vooral mensen met huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld eczeem profiteren hier het meest van. Ook is bamboe antistatisch; niemand houdt ervan gechoqueerd te worden bij het aanzetten van de kraan.
Vervolgens gaan we de kwaliteit van de stoffen vergelijken op het gebied van de uitstraling. Hier lees je op welke manieren katoen en bamboe van elkaar verschillen op basis van verschillende factoren zoals kreuken, kleurbehoud en pilling (pluizen). Hoe zien de stoffen eruit en hoe lang blijven ze over verloop van tijd mooi in verhouding tot elkaar?
Je kunt van katoenen kleding verwachten er voor een lange tijd plezier van te kunnen hebben. Echter zul je na een tijdje gaan merken dat de stof gaat pluizen. Er ontstaan dan bolletjes op je kleding die “pilling” wordt genoemd. Wanneer je de kleding goed verzorgd, bijvoorbeeld door vaak te kiezen om je was middels de lucht te drogen, houd je hem langer mooi.
Kleding van katoen is tevens redelijk gevoelig voor kreuken en krimpen. Je moet daarom katoenen kleding nooit te heet wassen. Eén belangrijk voordeel van katoen ten opzichte van andere stoffen is dat deze goed de kleur behoud. Katoenvezels zijn namelijk stroef en stevig waardoor kleur zich hier goed aan kan hechten. Hierdoor bevat het echter wel weinig glans.
Kleding van bamboe herken je aan de luxe uitstraling. De stof bevat namelijk meer glans dan katoen en is tevens een stuk minder gevoelig voor kreuken. Net zoals katoen behouden bamboevezels goed hun gegeven kleur. Daarbij zul je, vanwege haar gladde en ronde vezels, met katoenen kleding veel minder snel last hebben van pilling. Bamboe is een wat duurdere stof, maar je zult er dan ook lang van kunnen genieten.
Het is, nu meer dan ooit tevoren, van belang dat onze kleding voor langere tijd meegaat. Niet alleen zodat we onze favoriete kledingstukken langer door kunnen dragen; het is ook belangrijk voor het milieu. Alhoewel wij graag onze klanten aanmoedigen om nieuwe kleding te kopen zijn we ons bewust van het huidige wereldwijde probleem rondom kleding recyclen. Vooral als het gaat om onze basics is het belangrijk dat we deze niet ieder jaar opnieuw hoeven te kopen. Er wordt namelijk nog veel te weinig kleding jaarlijks gerecycled: dit gaat om minder dan 1% van jaarlijks ruim 135 weggegooid textiel in Nederland.
Zoals we eerder al hebben gezegd toen we het hadden over het uiterlijk van katoen; pilling is een probleem. Dit treed op wanneer een kledingstuk erg vaak is gedragen en veel door de droogtrommel is geweest. Je kunt pilling enigszins tegengaan door een ontpluizer of ontpiller te kopen. Hiermee kun je de ergste pluisjes verwijderen waardoor het kledingstuk langer meekan. Uiteindelijk raakt het kledingstuk toch echt op en moet je het een keer weggooien. In dit opzicht is katoen een duurzame optie; het is een natuurlijke vezel en daardoor biologisch afbreekbaar. Wanneer gebruik gemakt wordt van een georganiseerd composteringsproces zou het materiaal tot na 5 maanden verdwenen moeten zijn.
Net zoals katoen is bamboe een natuurlijke vezel en daarom ook biologisch afbreekbaar. Dit proces duurt wel iets langer; namelijk een jaar of soms iets langer. Hier staat wel als voordeel tegenover dat bamboe kleding langer meegaat dan katoenen kleding. Dit baseren we onder andere op het verminderde risico op pilling en het feit dat de stof sterker is. Bamboe kleding blijft dus langer mooi waardoor je als gevolg de kleding langer in je kast laat hangen.
Als laatst willen we de milieuvriendelijkheid van de productieprocessen naast elkaar leggen om te vergelijken. Voor beide materialen geldt dat er (nog) geen sprake is van een CO2-neutrale fabricatie. Er zit echter wel significant verschil tussen de benodigdheden voor de verbouwing zoals bijvoorbeeld de gebruikte hoeveelheid water en chemicaliën. Lees verder en ontdek de verschillen in de productieprocessen van de materialen: beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen.
De gewoonlijke productiemethoden die ingezet worden bij de verbouwing en verwerking van katoen zijn zeer schadelijk voor de natuur. Daarom zijn er nu tegenwoordig ook bedrijven die zich inzetten om op een milieuvriendelijkere wijze katoen te produceren. Dit wordt biologisch katoen genoemd en houdt in dat de toegepaste productiemethoden van ecologische, economische en sociaal duurzame aard zijn. Zo wordt het gebruik van synthetische pesticiden en bemesting, kunstmatige ingrediënten, antibiotica, genetische aanpassingen en bestraling.
Katoen wordt echter over het algemeen nog lang niet altijd op biologische wijze geproduceerd. Sterker nog: vaker niet dan wel. Wat maakt de productie van katoen precies zo vervuilend? Dat ligt aan alle middelen die benodigd zijn. Voor één kilo katoen is ongeveer al 10.000 liter water nodig en dus is voor één shirt 2500 liter water verbruikt. Daarbij wordt een kwart van alle insecticiden ter wereld gebruikt voor de (niet-biologische) katoenteelt. Ook voor het verven van de stof worden vaak schadelijke chemicaliën gebruikt. Of je dus kiest voor “gewoon katoen” of biologisch katoen maakt voor de natuur veel verschil uit.
Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld: het kan wel één meter per dag groeien. Het is gemakkelijk te verbouwen want bamboe heeft eigenlijk alleen maar veel zonlicht nodig. Het herplanten van bamboe is niet nodig omdat het groeit via een wortelstelsel. Hierdoor herstelt een bamboebos zich snel na een oogst. Je kunt ook per vierkante meter veel meer bamboe verbouwen dan katoen. Hierdoor is er minder noodzaak tot ontbossing. Daarbij zijn er geen insecticiden, pesticiden of kunstmest benodigd waardoor deze over het algemeen weinig tot niet worden ingezet. Bamboe is niet kieskeurig waardoor het op veel verschillende plekken kan groeien. Bovendien helpt bamboe het broeikaseffect tegen te gaan omdat het nog beter dan gewone bomen is in het opnemen van CO2 uit de lucht.
Dat klinkt allemaal prachtig, maar er zit wel één addertje onder het gras. Om van bamboe een zacht textiel te maken wordt vaak gebruik gemaakt van een chemisch proces. Dit wordt het viscoseproces genoemd en is bedoeld om de vezels los te weken. De bamboe wordt hierbij in een bad met chemicaliën gelegd waarna van de vezels textiel gemaakt kan worden. Er wordt echter gewerkt aan het vinden van alternatieven voor het viscoseproces. Zo zijn er kledingmerken die gebruik maken van minder schadelijke chemicaliën binnen een gesloten productieproces. Dit houdt in dat de chemische stoffen steeds worden hergebruikt zodat ze niet terecht komen in de natuur. Ook wordt er in een aantal fabrieken al gewerkt met natuurlijke enzymen in plaats van chemicaliën. Op het gebied van bamboe kleding moet je dus opletten op waar je het koopt als je een écht milieuvriendelijk product wilt hebben. In ieder geval geldt: bamboe is gegarandeerd ecologischer dan “gewoon” – dus niet biologisch - katoen.
Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.