11 Tips om jeans langer mooi te houden

11 Tips om jeans langer mooi te houden

Door Maaike / 02-08-2022

Jeans lijken zo’n stevige broek; maar eigenlijk zijn ze best gevoelig! Het wordt namelijk sterk afgeraden om je jeans in de was te doen om beschadigingen te voorkomen. Wie zijn favoriete jeans voor een langere tijd mooi wilt houden moet hier dan ook rekening mee houden. Dan moet je uiteraard natuurlijk wel weten wáár je precies rekening mee moet houden, en hoe.

Om jouw dames jeans of heren jeans voor een langere tijd mooi te houden moet je afweten van een aantal handige trucs. Wist je bijvoorbeeld dat je jouw jeans helemaal niet vaak hoeft te wassen? Tenzij je vlekken hebt gemaakt op je spijkerbroek kun je deze best wat langer aan dan je misschien bent gewend. Maar wat nu als je de jeans al 5 keer hebt gedragen of er een vlek op zit? Wij vertellen je graag over hoe je het beste de jeans kunt wassen zonder dat je mooie donkere spijkerbroek vaal wordt. Daarbij geven we je ook nog wat andere handige tips mee over het onderhoud van jouw jeans. Volg je al onze tips dan zul je veel langer van jouw lievelingsjeans kunnen genieten!

1: Laat de wasmachine wanneer mogelijk links liggen

Elke broek moet weleens worden gewassen, zo ook jeans. Wanneer het aankomt op jeans moet je dit echter met beleid doen. Doe je dit niet en was je de spijkerbroek zoals je gewend bent te doen met je andere broeken, dan zullen de jeans snel vaal gaan worden. Door jeans te vaak te wassen met behulp van de wasmachine vervaagt de mooie blauwe kleur. Daarbij kan de spijkerbroek er ook door krimpen of uitrekken. Daarom is het van groot belang om de jeans zo min mogelijk te wassen en dit met de hand te doen. Hoe je dit het beste kan doen lees je zo direct in de andere tips. Het is voldoende om dit te doen na 4 tot 6 keer dragen.

2: Met stoom opfrissen en kreukels verwijderen

Om ervoor te zorgen dat, zonder de wasmachine te gebruiken, je jeans schoon blijven kun je ze af en toe naar de stomerij brengen. Als dit voor jou geen voor de hand liggende optie is kun je ook een budget versie van een stomerij thuis maken: hang je broek in de badkamer tijdens een douchebeurt. Hierdoor gaat hij weer lekker fris ruiken. Bovendien helpt stomen bij het verwijderen van kreukels.

3: Jeans opfrissen in de vriezer

Heb je geen vlekken in je broek zitten maar kan hij wel een opfrisser gebruiken? De vriezer is multifunctioneel! Niet alleen kun je jouw etenswaren erin bevriezen maar ook je… spijkerbroek? Door de jeans een nacht in de vriezer te leggen wordt een groot deel van de bacteriën gedood die verantwoordelijk zijn voor onaangename luchtjes. Zo blijft de jeans lekker fris ruiken en het kost nog minder moeite dan de wasmachine gebruiken! Je kunt de jeans in de vriezer leggen door deze eerst in een plastic tas of kussensloop te stoppen. Deze tip hebben wij geleerd van de CEO van Levi’s; de expert op het gebied van jeans zoals je vast al weet.

4: Vlekken verwijderen in plaats van helemaal wassen

Je hebt het voor elkaar gekregen een vieze vlek op de jeans te krijgen: wat nu? Als je net de broek hebt gewassen hoef je hem echt niet meteen al helemaal te wassen. Je kunt de vlekken ook gewoon individueel behandelen. Zorg er wel voor dat je de vlekken met de juiste middelen verwijderd. Voor een koffievlek gebruik je bijvoorbeeld gewone zeep terwijl je voor inkt groene zeep nodig hebt.

5: Jeans in de wasmachine wassen: als het niet anders kan

Kies je er toch voor om de wasmachine te gebruiken? Dan vertellen we je graag hoe je ervoor zorgt dat je er de minst mogelijke schade mee aanricht. Het is zonde om je spijkerbroek kwaad te doen en niet eens te weten dat je ermee bezig bent! De volgende stappen neem je om de stof en de kleur van je broek te beschermen.

5.1 Voorbehandelen met schoonmaak- of natuurazijn

Vooral bij donkere jeans vervaagd de kleur snel als je niet voorzichtig bent. Voordat je de spijkerbroek in de wasmachine doet laat je hem daarom eerst een halfuur weken in een emmer gevuld met azijn en water – half om half. Houd de azijn bij de hand: deze komt ook bij stap 7 van pas.

5.2 Was de jeans de eerste keer alleen

Wanneer je een jeans voor de eerste keer was dan gooi je deze in zijn eentje in de wasmachine. Dit doe je om te voorkomen dat de kleur van de spijkerbroek afgeeft op je andere kleding. Doe je dit niet, dan riskeer je dat alle kleding in de was een rare blauw tint meekrijgt.

5.3 Geef de jeans de ruimte

Zorg ervoor dat je niet teveel andere kleding toevoegt aan de wasmachine. Hoe voller de wasmachine, hoe groter de kans op slijtageplekken en op kreukels. Je kunt het beste de spijkerbroek voldoende eigen ruimte geven zodat hij losjes in de machine kan ronddraaien.

5.4 Leeg alle zakken en dicht alle ritsen

Om te beginnen zorg je ervoor dat je alle ritsen sluit en broekzakken leegt; dit geldt ook voor de eventuele andere kleding die je toevoegt. Vervolgens draai je de jeans binnenste buiten voordat je hem in de wasmachine doet. Deze tip raden we eigenlijk aan voor al je kleding tijdens elke wasbeurt; ook zonder spijkerbroeken.

5.5 Selecteer het juiste wasprogramma

Nu kies je het juiste wasprogramma uit. Sommige wasmachines beschikken over een speciaal jeans wasprogramma. Heb je deze niet dan kies je voor het fijnwasprogramma. Je zet de temperatuur op zo koud mogelijk; in ieder geval niet warmer dan 30 graden.

5.6 Wasmiddel toevoegen

Hierna voeg je het wasmiddel toe. Controleer eerst op het etiket of je spijkerbroek wel tegen het wasmiddel bestand is dat je van plan bent te gebruiken. Niet ieder wasmiddel is hetzelfde! Voor het wassen van een jeans gebruik je het beste een mild wasmiddel of kleurwasmiddel zonder bleek. Daarbij moet je ervoor zorgen dat je niet teveel toevoegt. De wassing, het materiaal en de vorm kunnen worden aangetast door het gebruik van wasmiddel. Jeans met aangebrachte versiersels mogen overigens helemaal niet in de wasmachine.

5.7 Géén wasverzachter gebruiken

Het lijkt misschien een goed idee om de jeans soepel te houden en ook lekker ruikend: wasverzachter. De twee kunnen echter absoluut niet samen! Wasverzachter tast namelijk de elasticiteit van de jeans aan met als gevolg dat ze sneller slijten. Wil je toch jouw spijkerbroek toch lekker zacht maken dan kun je een beetje azijn toevoegen aan de machine tijdens de wasbeurt.

6: Jeans met de hand wassen

Elke broek moet weleens worden gewassen, zo ook uiteindelijk jeans. Wanneer het aankomt op jeans kun je dit het beste met beleid doen. Dit doe je door de jeans met de hand te wassen in een mild sopje. Je maakt een emmertje koud tot lauw water en voegt hier een neutrale zeep aan toe.  Je kunt ook een sopje maken door een scheutje azijn toe te voegen aan een emmer water. Vervolgens knijp je het ergste water uit de jeans zonder hem te wringen. Hierna kun je hem neerleggen om te laten drogen of ophangen zoals zo direct wordt beschreven bij tip 8.

7: Jeans drogen zonder hulp van de droogtrommel

Het is verstandig om zo min mogelijk gebruik te maken van hitte bij het onderhoud van jouw jeans. Dit zorgt namelijk voor veel schade aan de broek. Door de warmte kan de jeans gaan verkleuren en krimpen. Je kunt hem dus het beste drogen met behulp van de lucht en geduld hebben.

8: Jeans ophangen om te drogen zonder kreukels

Je bent misschien best bereid om te proberen voortaan jouw jeans te wassen zonder daarbij de wasmachine te gebruiken. Echter ben je geen fan van het idee dat er lelijke vouwen en kreukels in jouw jeans achterblijven als gevolg daarvan. Je doet immers niet al die moeite om ervoor te zorgen dat de jeans er niet luxe uitzien en oncomfortabel zitten. Om ervoor te zorgen dat dit wel het geval is hang je de jeans ondersteboven op. Je zorgt er hierbij voor dat je hem aan de onderkant van de broekspijpen ophangt. Hiervoor heb je wel goed sterke wasknijpers nodig: natte jeans kunnen vrij zwaar zijn!

9: Jeans niet in de zon drogen

Je mag van ons dus niet de droogtrommel gebruiken. Nou, dan hang je de spijkerbroek toch lekker buiten op aan de waslijn? De zon schijnt dus je jeans zijn zo droog, toch? Alhoewel dit zeker waar is, raden we het wel sterk af. Door de kracht van de zon vervaagt de mooie kleur van de jeans. Ga je de jeans toch aan de waslijn hangen, zorg er dan voor dat je dit binnenstebuiten doet.

10: Kunnen jeans worden gestreken?

Heb je lelijke vouwen en kreukels in je broek zitten waar je graag vanaf zou willen komen? Je kunt je jeans strijken zonder teveel beschadiging aan te brengen aan de stof. Hiervoor draai je de jeans eerst binnenste buiten. Er zijn dus ook methodes beschikbaar om vouwen en kreukels te voorkomen en verwijderen. Hierover heb je zojuist meer gelezen bij tip 2 en 8.

11: Broekzakken niet volstoppen

Eén van de meest schadelijke dingen die je jouw jeans aan kunt doen is om de zakken met van alles vol te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan je sleutels, portemonnee of telefoon. Hierdoor ontstaat lelijke slijtage waardoor je permanent ingesleten plekken zult zien. Voor je het weet heb je al slijtage aan je mooie nieuwe spijkerbroek waar je spijt van zult krijgen. Berg daarom altijd, wanneer het mogelijk is, je spullen op in een tas in plaats van je broekzak.

Meer lezen

Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.