Zo kun je voorkomen dat kleding krimpt in de was én gekrompen kleding herstellen

Zo kun je voorkomen dat kleding krimpt in de was én gekrompen kleding herstellen

Door Nicole

We weten allemaal hoe vervelend het is als je favoriete kledingstuk krimpt in de was. Je kleding verkleinen is niet iets wat je wilt en het kan ook een dure grap worden. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je kleding in de was krimpt. In deze blog geven we je 5 tips om ervoor te zorgen dat je kleding perfect past en dat het zo goed als nieuw blijft.

Kleding krimpen is iets waar we allemaal mee te maken hebben gehad. Het kan een grote schok zijn als je favoriete trui of broek veel kleiner is geworden na het wassen. Maar het is niet iets wat je voor altijd zal moeten doen. Er zijn verschillende manieren waarop je kleding kunt voorkomen dat het in de was krimpt. Eerst zullen we bespreken wat de mogelijke oorzaken zijn voor het krimpen in de was  en vervolgens gaan we eens kijken naar 5 tips voor het voorkomen van het krimpen van kleding.

Wat veroorzaakt dat kleding krimpt in de was?

Kleding krimpen in de was is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen hebben ervaren. Er zijn verschillende oorzaken die bijdragen aan kleding die krimpt in de was. Eén van de meest voorkomende oorzaken is het gebruik van te warm water bij het wassen. Als dit te heet is, kan het de vezels in de stof krimpen en aantasten. Daarnaast kan het gebruik van te veel wasmiddel een krimpende werking hebben. Tenslotte heeft ook het drogen van kleding een invloed hebben. Het gebruik van een te warm droogprogramma of het drogen in direct zonlicht kan ervoor zorgen dat kleding krimpt. Nu je weet wat het krimpen van kleding veroorzaakt, en dus wat je níét moet doen, kunnen het gaan hebben over wat je het beste wél kunt doen.

Tip 1: Kies de juiste wasmachine instellingen

De eerste tip is om het juiste wasprogramma te kiezen te kiezen. Het is belangrijk om de juiste instellingen te kiezen voor je kledingstukken. Voordat je de kleding wast, is het dus belangrijk om de wasvoorschriften op het label te controleren. Dit zal je vertellen hoe je het kledingstuk het beste kunt wassen. Je kunt hierbij letten op de watertemperatuur, wasmiddel en centrifugesnelheid. Als je de wasvoorschriften op het label volgt, kun je ervoor zorgen dat je kledingstukken niet krimpen.

Tip 2: Waslabel kwijt? Volg dit wasvoorschrift!

Ben je het label met daarop de wasvoorschriften kwijt van een kledingstuk, bijvoorbeeld omdat deze kriebelde en je hem eraf hebt geknipt? Dan vertellen we je graag wat je kunt doen om het veilig te wassen. Je kunt de instellingen van de wasmachine namelijk aanpassen op basis van de materialen die je wast. Hiervoor is het handig om te weten welke stoffen het meest krimpen. Over het algemeen zijn stoffen van natuurlijke vezels, zoals wol en zijde, gevoeliger voor krimp dan synthetische stoffen. Katoen en linnen zijn echter wel goed bestand tegen warmte.

Kies voor een lage temperatuur en een lage centrifugesnelheid wanneer je kledingstukken wast van stoffen die kwetsbaar zijn voor krimp. Zorg om er zeker voor te zijn dat je ieder nieuw kledingstuk voor de eerste wast op maximaal 40 graden Celsius. Hierna kun je gebruik maken van hogere temperaturen, al is dit in veruit de meeste gevallen niet nodig - en dit is ook nog eens zonde van de elektriciteit. Als je er helemaal zeker van wilt zijn dat je kleding dus helemaal niet krimpt, dan kun je er dus ook simpelweg voor kiezen om het nooit heter dan 40 graden Celsius te wassen. Daarnaast heeft een lage centrifugestand een positieve invloed op de levensduur van jouw kledingstuk omdat het zo langer mooi blijft.

Tip 3: Kies het juiste wasmiddel

Het is bij het voorkomen van krimp in kleding belangrijk om het juiste wasmiddel te gebruiken. Kies een wasmiddel dat geschikt is voor het type stof dat je wast. Zo zijn er bijvoorbeeld milde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkelt voor wol en zijde. Dit zal helpen om te voorkomen dat je delicate kleding in de was krimpt.

Tip 4: Gebruik een wasverzachter

Tot slot kun je een goede wasverzachter gebruiken om te voorkomen dat je kleding in de was krimpt. Er zijn speciale producten verkrijgbaar die je aan je was kunt toevoegen om je kleding te beschermen tegen krimp, maar iedere wasverzachter helpt hier in zekere hoogte tegen. Ze helpen ook bij het verminderen van de slijtage en de verkleuring van je kleding. Daarnaast is het een goed idee om het te gebruiken voor jeans, welke minder gevoelig zijn voor krimpen – maar wel voor het stijf worden van de stof.

Zo kun je gekrompen kleding herstellen

Heb je een gekrompen kledingstuk dat je graag wilt herstellen naar zijn originele staat? Een gekrompen kledingstuk is gelukkig nog niet verloren. Je kunt eenvoudig een kledingstuk zoals een wollen trui “ontkrimpen” met behulp van een teiltje, warm water en wasverzachter. Er zijn eventueel ook nog andere middelen die goed werken die je kunt gebruiken in plaats van wasverzachter. Voeg genoeg warm water toe om het kledingstuk volledig te kunnen doordrenken en mix dit met een kopje wasverzachter. Vervolgens leg je het kledingstuk zo’n 24 uur staan in het mengsel en spoel je het daarna uit. Wring het niet uit! Laat het liggend rusten en drogen, eventueel op een droge handdoek. 

Afsluiting

Gekrompen kleding is iets waar we allemaal mee te maken hebben gehad. Gelukkig zijn er manieren om eenvoudig te kunnen voorkomen dat jouw favoriete shirt of rok in de was krimpt. We hebben je zojuist 4 handige tips gegeven om je kleding te beschermen tegen krimp én besproken hoe je een gekrompen kledingstuk kunt redden. Als je onze adviezen volgt, zul je merken dat je kleding langer mooi en in goede staat blijft. Nu hoef je niet meer te twijfelen voor je een wollen trui of zijden kledingstuk koopt! Je kunt deze en nog veel meer kleding voor dames en heren vinden en vergelijken van de beste merken via Kledingwinkel.nl. Hier heb je ruim de keuze uit kleding vanuit meer dan 100 betrouwbare webshops.

Meer lezen

Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.