Het lijkt onvermijdelijk: vroeger of later gaat je kleding te maken krijgen met pluisjes en pillen. Dit is in veel gevallen een teken van ouderdom maar soms gebeurt het ook al vrij snel met nieuwe kleding. In beide gevallen is dit heel vervelend als je geen afscheid wilt nemen van je kleding. Dat hoeft gelukkig ook helemaal niet! Je kunt pluisjes en pillen gemakkelijk verwijderen om je kleding weer als nieuw te laten lijken.
Wanneer je kleding pluisjes op de stof ontwikkeld dan verliest het kledingstuk helaas haar luxe uiterlijk. Het eerste stadium zijn pluisjes, de volgende is pilling. Het is erg jammer wanneer je dit ziet gebeuren bij je favoriete kledingstuk. Gelukkig zijn er stappen die je kunt ondernemen om de pluisjes en/of pilling van je kleding te verwijderen. Beter nog: je kunt actie nemen om de toekomstige vorming van pluisjes en pilling te voorkomen. Wil je weten hoe je dit doet? Lees dan snel verder om al onze tips en tricks te leren over hoe je pluisjes en pilling op je kleding voorkomt en verwijderd!
Pilling zijn de pluizige bolletjes die vast lijken te kleven aan je kleding. Deze ontstaan als gevolg van wrijving op de stof. De bolletjes zijn nog beter zichtbaar op je kleding dan normale pluisjes zijn en daarom erg vervelend. Eerst krijgt je kleding op de aangetaste plekken een soort dunne, pluizige laag over zich heen. Vervolgens worden de vezels van de stof worden als het ware om elkaar heen gewikkeld aan de oppervlakte. De meest voorkomende plekken waar de meeste pilling ontstaat zijn die waar de meeste wrijving ondergaan. Zo vind je de eerste tekenen vaak onder de oksels, op de ellebogen en in de hals. Ook is dit vaak het geval bij het zitvlak van bijvoorbeeld jurken en rokken.
Naast de schade die ontstaat door het regelmatig dragen ligt er ook elders gevaar op de loer. De grootste vijanden van pluisvrije kleding zijn de wasmachine en de wasdroger. Dit komt doordat er tijdens het wassen en drogen heel wrijving ontstaat. De kleding wordt ontelbare keren rondgedraaid gedurende dit proces. Daarbij schuurt de kleding langs elkaar en maar ook langs scherpe voorwerpen zoals ritsen.
Hoeveel je kleding gaat pluizen en hoe snel dit plaatsvindt hangt voornamelijk af van het materiaal waarvan het is vervaardigd. Zo is een wollen jas bijvoorbeeld veel gevoeliger voor pillen dan een shirt van bamboevezels. Ook polyester, acryl en viscose zijn zeer gevoelige stoffen die snel met pluisjes te maken krijgen.
Zo direct gaan we je vertellen hoe je het beste pluisjes en pilling van je kleding kan halen. Voorkomen is echter beter dan genezen! Je kunt de vorming van pluisjes en pillen op je kleding nooit helemáál voorkomen. Het is wel mogelijk om de kans op pilling en de hoeveelheid ervan het aanzienlijk te verminderen. Met de onderstaande tips kun je hier significant aan bijdragen.
De allereerste stap bij het voorkomen van pluizen en pillen is het kopen van kwaliteitskleding. Hieronder verstaan we kleding die gemaakt is met behulp van natuurlijke vezels. Dit komt doordat natuurlijke vezels afbreken van het materiaal van de kleding. Niet alleen vallen de pluizen er dan als het ware vanzelf af; degene die blijven hangen zijn veel makkelijker te verwijderen. In het geval van synthetische stoffen zitten de pluisjes en pillen namelijk steviger vast aan het kledingstuk.
Nog voordat je de kleding in de wasmachine doet kun je al maatregelen nemen om pluizen en pilling te voorkomen. Zoals we eerder in de blog al hebben besproken ontstaan pluisjes als gevolg van wrijving. Nu vind er in de wasmachine natuurlijk veel wrijving plaats. Dit gebeurt niet alleen tussen het kledingstuk en de wasmachine, maar ook met de verschillende kledingstukken onderling. Denk hierbij aan de wrijving van de stoffen tegen elkaar maar ook eventuele ‘scherpe’ voorwerpen, zoals de ritsen van je broeken en vesten. Om zoveel mogelijk wrijving - en dus ook pluis- en pilvorming - te voorkomen kun je het beste pluisgevoelige kleding in een waszak wassen. Je zult merken dat kleding die je in een waszak wast langer mooi blijft.
Zoals al duidelijk is geworden heeft het voorkomen van pluisjes alles te maken met het vermijden van wrijving. Naast het gebruik van een waszak kun je de kleding ook binnenste buiten wassen. Hierdoor komen de pluisjes wel aan de binnenkant terecht maar dit moet je voor lief kunnen nemen. Het is immers veel minder storend om pluisjes aan de binnenkant van je kleding te krijgen dan aan de buitenkant. Dit raden we tevens aan als je ook al een waszak gebruikt: extra maatregelen nemen kan nooit kwaad! Door de kleding binnenste buiten te wassen draag je overigens ook positief bij aan het kleurbehoud van de stof.
Het lijkt erg voor de hand liggend maar er wordt maar door weinig mensen aandacht aan het waslabel geschonken. Je bent dus zeker niet de enige als je zonder ernaar te kijken je kleding in de was gooit. Dat is niet erg, we zijn er allemaal tot zekere hoogte schuldig aan! Daarom geven we je graag even een herinnering. Het waslabel is dat vergeten stukje stof aan je kledingstuk dat je onder andere verteld hoe heet het gewassen mag worden. Dit voorschrift helpt je om het zo lang mogelijk mooi te houden door zo min mogelijk aanleiding te geven tot pluizen. Je kunt hem daarom beter voortaan volgen: de fabrikant weet waar ze het over heeft. Dus niet meer meteen het label eruit knippen als je het kledingstuk thuis brengt!
Nog voordat we de kleding in de wasmachine gaan gooien kunnen we eerst kijken naar welk wasmiddel je het beste erbij kunt doen. Tegenwoordig zijn er namelijk steeds meer gespecialiseerde wasmiddelen op de markt aanwezig. Zo is er nu ook een wasmiddel verkrijgbaar dat helpt tegen pluizen! Dit anti-pluis wasmiddel helpt om de kleding te beschermen tegen pluizen en pillen. Het is daarom een uitstekende toevoeging aan jouw assortiment anti-pluis maatregelen.
Omdat de wasmachine zoveel risico op pluizen met zich meebrengt kun je hier alle hulp goed gebruiken. Voeg als preventie daarom tenminste één of twee anti-pluis wasballen toe aan de trommel van de wasmachine. De ergste pluizen van je kleding zullen hier aan vast blijven hangen. Dit helpt tevens te voorkomen dat pluizen - maar ook bijvoorbeeld haren van huisdieren - ‘overspringen’ van het ene op het andere kledingstuk.
Eén van de mogelijke oorzaken van pilvorming is een hoog kalkgehalte in het water. Dit wordt ook wel hard water genoemd. Om het water te ‘verzachten’ kun je een scheutje natuurazijn (60 ml) toevoegen aan de wasmachine tijdens het wassen. Dit zorgt er tevens voor dat de pluisjes moeilijker aan je kleding kunnen blijven hangen. Als je het anti-pluis wasmiddel niet hebt kunt vinden – of het gewoon nu niet in huis hebt – kun je dus ook prima azijn gebruiken.
Ook het selecteren van het juiste wasprogramma gaat nog weleens mis. Veel mensen weten niet precies hoe je welke stof het beste kunt wassen. Sterker nog, vaak is ook onbekend wat eigenlijk de samenstelling is van het kledingstuk: is het bijvoorbeeld voornamelijk van katoen of polyester gemaakt? Door het waslabel te volgen kom je hier waarschijnlijk wel achter. De meeste wasmachines hebben hun wasprogramma’s ingedeeld op welk soort materiaal er gewassen moet worden. Zo is er bijvoorbeeld vaak een wolprogramma aanwezig om je wollen truien mee te wassen.
De droger is absoluut verboden terrein voor pluisgevoelige kleding. Hierbinnen vindt als gevolg van het draaien van de droogtrommel erg veel wrijving plaats. Dit is natuurlijk dé ideale plek voor de vorming van pluizen en pillen op je kleding – dat is precies wat we niet willen. Je kunt daarom beter je kleding laten drogen aan een waslijn. In de zomer is je kleding zo opgedroogd als je het buiten hangt. In de winter zal dit natuurlijk wat langer duren. Tenzij je pas de was gaat doen wanneer echt ál je kleding vies, zal dit geen enkel probleem opleveren. Uiteindelijk is het gegarandeerd de moeite waard want zoals we al zeiden is de droger één van de grootste boosdoeners. Heb je écht morgen je favoriete shirt nodig? Dan kun je deze alsnog in de droger gooien, maar dan wel in een waszak! Hiermee ga je het ergste van de wrijving tegen.
Heb je een gaatje over in de vriezer? Stop daar dan je nieuwe wollen trui in! Nee, we zijn niet gek geworden. Door je wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen verminder je – wel tijdelijk - de kans op pluizen. Leg je wollen kledingstuk in een plastic zak in de vriezer en laat hem daar overnachten. Een leuk bijkomend voordeel van deze truc is dat wollen kleding hier ook minder statisch van wordt. Waar de vriezer allemaal wel niet goed voor is!
Nu je weet hoe je ze kunt voorkomen kun je daar in de toekomst rekening mee houden. Maar wat nu als het al te laat is en je favoriete kleding er al mee onder zit? Hoe je pillen en pluizen kunt verwijderen op de beste manier hebben wij ook voor jou samengevat. We geven je met de onderstaande verzameling tips allerlei verschillende technieken mee om pluizen en pillen te verwijderen. Zo zit er gegarandeerd een passende oplossing bij die voor jou werkt.
In deze blog willen we je vooral oplossingen meegeven die je al in huis hebt of in huis kunt halen. We willen echter niet overslaan dat je het werk ook uit handen kunt geven. De stomerij heeft meer dan genoeg ervaring met het omtoveren van een levenloos kledingstuk naar eentje in perfecte staat. Alhoewel de stomerij wel wat geld kost, krijg je wel gegarandeerd het gewenste resultaat. Ben je op zoek bent naar manieren waarop je vanuit huis de pluizen en pilling van je kleding kunt verwijderen? Lees dan rustig verder, we hebben meer dan voldoende doe-het-zelf technieken klaarliggen voor je.
Dit handige item heeft zoals je ziet verschillende namen gekregen. De pluizendief is een soort upgradet versie van tip 7. Met een pluizendief scheer je gemakkelijk de pluisjes van je kleding af. Het risico om je kleding te beschadigen is ten opzichte van tip 7 minimaal. Er is namelijk een handig beschermkapje aanwezig die de stof beschermt tegen de mesjes. We raden desondanks aan dat je met enige voorzichtigheid te werk gaat. Dit doe je door het kledingstuk op een platte ondergrond te leggen en niet te hard drukt met de pluizendief. Als je het aan ons vraagt is dit de beste oplossing voor pluizende kleding die je in huis kunt halen. Tegenwoordig zijn ze zeer makkelijk verkrijgbaar: je kunt ze vinden in veel winkels die huishoudspullen verkopen.
De pluizenborstel is zeer geschikt voor het verwijderen van loszittende pluisjes. Het is een borstel met een fluwelen stuk stof waar de pluisjes gemakkelijk aan blijven hangen. Je rolt de pluizenborstel in steeds dezelfde richting over het kledingstuk om ervoor te zorgen dat de pluisjes eraan blijven plakken. Wanneer alle pluisjes zijn verzameld kun je deze vervolgens gemakkelijk van de borstel verwijderen door in tegenovergestelde richting met je hand erover heen te gaan. Op het gebied van vastzittende pluisjes zoals pillen werkt een pluizenborstel niet ideaal. In dat geval kun je beter gebruik maken van bijvoorbeeld een ontpiller.
Bij deze techniek maak je allereerst de pluisjes los van de kleding. Dit doe je door zachtjes met een puinsteen over de stof te wrijven. De pluisjes blijven hangen aan het ruige oppervlakte van de puinsteen. Vervolgens pak je de kledingroller erbij. Net zoals de pluizenborstel gebruik je de kledingroller, zoals de naam al zegt, door hem over de kleding te rollen. Het plakkerige tape zorgt ervoor dat loszittende pluisjes zich hieraan zullen hechten. Zo zie je de pluisjes als sneeuw van de zon verdwijnen.
Dit betreft eigenlijk de budgetvariant van de bovenstaande tip. Je kunt wat tape om je vingers of hand wikkelen om de werking van een kledingroller te imiteren. Het zal uiteraard wel een stuk minder effectief zijn. Daarbij zul je afhankelijk van de ernst van de pluizen zul je misschien een aantal keren nieuwe tape moeten gebruiken. Heb je geen van bovenstaande middelen in huis en betreft het een noodsituatie - dan zouden wij het zeker proberen. In dit geval geldt simpelweg: iets is beter dan niets!
Soms heeft je kledingstuk alleen op bepaalde plekken veel te maken met pluisjes en pillen. In dit geval kun je deze makkelijk individueel behandelen. Dit doe je met behulp van een (nagel)schaartje. Zorg dat je het kledingstuk op een vlak oppervlakte neerlegt. Vervolgens kun je de pluisjes en bolletjes die je bovenop de stof ziet zitten voorzichtig wegknippen. Als je gebruik maakt van een schaar kun je deze horizontaal over het oppervlakte van het kledingstuk houden. Zo kun je eventuele ongelukken te vermijden.
Heeft het verwijderen van de pluisjes hoge nood en heb je geen pluizendief in huis? Dan kun je zelf proberen om de pluizen eraf te scheren. Hier moet je wel heel voorzichtig voor zijn en rekening houden met het feit dat de ene stof hier beter tegen kan dan de ander. Test dit daarom altijd eerst voor de zekerheid buiten zicht, zoals aan de binnenkant van het kledingstuk. Allereerst leg je het kledingstuk op een vlak oppervlakte en trek je deze een beetje strak. Je moet voorkomen dat er kreukels of plooien in de kleding zit waar een mesje aan zou kunnen blijven hangen. Dan ga je zachtjes met het scheermesje over de stof totdat de pluisjes zijn verdwenen.
Goed voor schoenen maar dus ook voor kleding: haal die schoenborstel maar uit de kast. In dit geval hebben we het wel specifiek over een rubberen schoenborstel voor suède schoenen. Met het rubberen schoenborsteltje wrijf je in één richting over het kledingstuk heen. Zo borstel je met gemak de meeste pillen weg.
Vrijwel iedereen heeft een rubberen schoonmaakhandschoen in huis. Het is misschien niet de meest effectieve oplossing maar je komt er best een eind mee. Trek zo’n handschoen aan en wrijf dan met je hand over de aangetaste stof. De textuur van de handschoenen zal de pluisjes aanzienlijk verminderen.
Je bent waarschijnlijk al bekend met het feit dat een droogtrommeldoekje helpt bij het opfrissen en zachter maken van je was. Misschien wist je ook al dat het ervoor zorgt dat je kleding minder statisch wordt. Maar wist je dat het ook helpt bij het verwijderen (en voorkomen) van pluizen op je kleding? Door met een droog droogtrommeldoekje over je kleding te wrijven kun je veel van die vervelende pluisjes weghalen.
Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.