Is slapen met sokken een goed idee of een slecht idee?

Is slapen met sokken een goed idee of een slecht idee?

Door Nicole

Sokken dragen tijdens het slapen is een van de meest gedebatteerde onderwerpen als het gaat om comfort en gezondheid. Er zijn veel mensen die ervan overtuigd zijn dat het een heel goed idee is, terwijl anderen het juist weer helemaal afraden. Is het dragen van sokken tijdens het slapen gezond voor je of is het eigenlijk ongezond?

Het is een kwestie waar mensen verschillende meningen over hebben, maar waar geen definitief antwoord op is. Er zijn zowel voordelen als nadelen aan het dragen van sokken tijdens het slapen, en het is belangrijk om beide kanten van het verhaal te begrijpen om een ​​goede beslissing te nemen. In dit artikel zullen we de voordelen en nadelen van het dragen van sokken tijdens het slapen bespreken, zodat je een beter inzicht kunt krijgen in hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Voordelen van het dragen van sokken tijdens het slapen

We zullen onze blog beginnen met het benoemen van de voordelen van het dragen van sokken tijdens het slapen. Zo krijg je meteen een idee van waarom er zoveel mensen zijn die hiervoor kiezen. Het kan namelijk wel degelijk een aantal pluspunten met zich meebrengen, vooral gedurende een koude winter.

Sneller in slaap komen met warme voeten

Het meest voor de hand liggende voordeel van het dragen van sokken in bed is dat het je voeten warm houdt. Als je voeten te koud worden, kan je moeilijker in slaap komen en kan dit zelfs je slaap verstoren. Door sokken te dragen en dus warme voeten te hebben, val je sneller in slaap. Het dragen van sokken tijdens het slapen kan er op deze manier voor zorgen dat je een betere kans hebt op het krijgen van een goede nachtrust.

’s Nachts opstaan

Wanneer je ’s nachts even je bed uit moet omdat je wakker bent geworden, doe je dit het liefst niet op koude voeten. Door sokken te dragen kun je zo jouw bed uitstappen zonder dat jouw voeten de koude vloer moeten aanraken. Vaak maakt dit het moeilijker om daarna weer in slaap te komen. Dit komt doordat dit in mindere mate hetzelfde effect kan hebben als een plens koud water in je gezicht waarmee je jezelf in de ochtend goed wakker mee probeert te maken.

Ziekte van Raynaud

Personen die lijden aan de ziekte van Raynaud beschikken over een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de vingers en/of tenen beperkt is. Het warm houden van de voeten heeft een positieve invloed op de doorbloeding in de bloedvaten van de voeten.

Voorkom opvliegers

Veel vrouwen rond de overgang naar de menopauze hebben regelmatig last van opvliegers. Deze zijn niet alleen overdag vervelend, maar vooral ’s avonds wanneer je probeert te slapen. Door het dragen van sokken zetten de bloedvaten in de handen en voeten uit waardoor de warmte uit jouw lichaam eenvoudiger kan ontsnappen. Hierdoor koelt het lichaam zichzelf sneller af waardoor in slaap komen makkelijker wordt.

Nadelen van het dragen van sokken tijdens het slapen

Naast een groot aantal voordelen, zitten er ook enkele nadelen aan het dragen van sokken tijdens het slapen. We benoemen graag welke dit zijn, zodat je begrijpt waarom er sprake is van een discussie omtrent het onderwerp. Wanneer je op de verkeerde manier sokken draagt tijdens het slapen kan dit namelijk problemen opleveren.

Risico op oververhitting

Het dragen van sokken tijdens het slapen kan ervoor zorgen dat je voeten te warm worden, wat het risico op oververhitting kan verhogen. Hierdoor wordt je niet uitgerust - en waarschijnlijk bezweet -wakker. Dit is natuurlijk een heel vervelend gevoel.

Beperkte circulatie

Door te strakke sokken te dragen is het mogelijk om je bloedcirculatie naar je voeten te beperken. Dit kan gebeuren wanneer de sokken te strak om de enkels zitten. Zorg er dus voor dat je sokken niet een te klein formaat hebben of beschikken over een te strak elastiek.

Onhygiënisch

Wanneer je met sokken aan slaapt kan dit onhygiënisch zijn. Dit is natuurlijk altijd het geval als je ervoor kiest om dezelfde sokken aan te houden die je al de hele dag hebt gedragen. Maar ook wanneer je sokken aantrekt terwijl je het al warm hebt kan dit vervelende gevolgen hebben. Hierdoor kunnen je voeten gaan zweten en de sokken zorgen ervoor dat het vocht niet kan ontsnappen. Dit kan leiden tot nare schimmelinfecties. Let er dus op dat je alleen sokken in bed draagt als je het echt koud hebt en hiermee ophoudt zodra dit niet het geval is.

Dus: trek je wel of geen sokken aan in bed?

De voordelen van het dragen van sokken tijdens het slapen wegen zwaarder dan de minpunten. De mogelijke nadelen die gebonden zijn aan het dragen van sokken in bed zijn allemaal vrij eenvoudig te voorkomen. Zorg er dus voor dat je het juiste soort sokken in huis hebt om te dragen tijdens het slapen gaan. Met deze informatie kun je een weloverwogen beslissing maken of het dragen van sokken tijdens het slapen voor jou de juiste keuze is. Welke soorten sokken de ideale keuze zijn, dat lees je zo direct.

Deze sokken draag je het beste tijdens het slapen gaan

Welke soorten sokken je in bed draagt maakt een groot verschil uit. Om te beginnen moet je geen sokken dragen die te strak zitten. Het is hierbij vooral belangrijk om te letten op of de sokken niet voorzien zijn van strakke boorden.  Dit is niet alleen slecht voor de bloedcirculatie van je enkels en voeten, het zit ook simpelweg niet fijn. Je kunt het beste kiezen voor sokken van een zachte stof, zoals merinowol of kasjmier. Zachte en ademende stoffen zoals deze zijn perfect. Sokken van 100% katoen en sokken van bamboe zijn ook prima keuzes. Kies geen sokken van synthetische stoffen, omdat deze slecht ademen en je hierdoor met zweetvoeten gaat slapen – met alle gevolgen van dien. Je kunt ook specifiek op zoek gaan naar zogenaamde bedsokken.

Helpt het dragen van sokken tegen wintertenen?

Heb je in de winter vaak last van wintertenen? Dit is een vervelende aandoening waarbij je paarsblauwe en lichtelijk opgezette plekken aan de tenen ervaart die een jeukerig en branderig gevoel kunnen opleveren. Het dragen van sokken kan dit niet veroorzaken en heeft hier geen negatieve invloed op. Sterker nog, het dragen van sokken kan helpen tégen wintertenen. Het warmhouden van de voeten kan zowel helpen om de symptomen te voorkomen als verlichten.

We hopen je geholpen te kunnen hebben met het vinden van een antwoord op jouw vraag. Nu je alle belangrijke voor- en nadelen kent van het dragen van sokken in bed, kun je zelf beslissen of je hiermee wilt beginnen of ermee door wilt gaan. Ook weet je nu precies welke sokken je het beste kunt kiezen om te dragen in bed. Heb je hiervoor nog niet de juiste soort sokken in huis? Dan kun je via onze website eenvoudig zoeken naar de perfecte dames sokken en heren sokken, zowel als mooie meisjes sokken en stoere jongens sokken. Je bekijkt en bestelt via Kledingwinkel.nl snel en gemakkelijk sokken van al jouw favoriete merken in één overzicht. Dit aanbod wordt dagelijks verzameld vanuit de collecties van meer dan 100 betrouwbare webwinkels, zodat jij de prijzen van de sokken met elkaar kunt vergelijken bij verschillende aanbieders. Op deze manier ontdek je altijd de beste deals!

Meer lezen

Ben je benieuwd naar meer blogs met geweldige fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.