Hoe moet je synthetische kleding wassen?

Hoe moet je synthetische kleding wassen?

Door Stefanie

Wanneer we onze kleding volgens de wasvoorschriften wassen blijven deze langer mooi. Hierdoor kunnen we ook langer van onze favoriete shirts en truien genieten. Heb jij geen zin om iedere keer het waslabel van al je kleding te moeten controleren om de wasvoorschriften te lezen? Dat is begrijpelijk; kleding wassen is niemands favoriete hobby. Het is daarom veel efficiënter om te leren herkennen hoe welke soort stof behandeld moet worden.

Wij gaan je leren hoe het beste elke synthetische stoffen kunt wassen. Er zijn zóveel verschillende soorten synthetische stoffen op de markt. Iedere individuele synthetische stof heeft zo haar eigen voorkeuren op het gebied van de wasmachine. Sommige synthetische stoffen kun je zelfs beter niet in de droger doen. Wil je graag meer leren over welke synthetische stoffen allemaal bestaan en hoe je deze moet wassen? Lees dan nu snel verder!

Wat is een synthetische stof?

Synthetische stoffen worden vervaardigd door de mens. Dit betekent dat er bij synthetische stoffen geen meerderhoud van natuurlijke vezels aanwezig is, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de meeste katoenen en bamboe shirts. In plaats daarvan worden synthetische stoffen voornamelijk op basis van aardolie gemaakt. Door middel van speciale productietechnieken en chemicaliën wordt dit dan tot stoffen geweven. Eigenlijk zijn synthetische stoffen dus een soort plastic. De meeste synthetische stoffen zijn daarom vrij goedkoop om te produceren en worden veel gebruikt in de fast-fashion industrie. Synthetische stoffen maken het mogelijk dat iedereen voor een betaalbare prijs er altijd stijlvol – en in de winter warm! - bij kan lopen.

Hoe was je synthetische stoffen?

Tegenwoordig is er een breed scala aan verschillende synthetische stoffen beschikbaar. Sommige hiervan zijn pas sinds zeer korte tijd op de markt gebracht. Hoe je elke synthetische stof het beste kunt wassen is afhankelijk van haar unieke eigenschappen. Lees verder om te lezen hoe je jouw favoriete shirts, vesten en truien gemaakt van synthetische stoffen het beste kunt wassen.

Viscose/rayon kleding wassen

We beginnen onze lijst met viscose, ook wel bekend als Rayon. Deze half synthetische stof is een samensmelting van katoen en houtcellulose. Dit materiaal is gevoelig voor krimpen onder de verkeerde omstandigheden. Zorg er allereerst voor dat je kledingstukken van viscose niet te warm wast, maar ook vooral niet te lang. We raden je af om gebruik te maken van de droger. Ook dit brengt namelijk risico met zich mee op het gebied van krimpen. Het best laat je het liggend drogen met behulp van de lucht.

Acryl/polyacryl/dralon

De volgende synthetische stof is Acryl. Deze stof wordt ook wel polyacryl genoemd of dralon. Acryl is qua uiterlijk vergelijkbaar met wol. Ook op het gebied van het wassen lijken de twee op elkaar: ook Acryl mag je niet te heet wassen. Acryl moet je zelfs op een lauwe temperatuur wassen of zo koud mogelijk. Je moet daarom tevens extra maatregelen nemen als je het wilt strijken. Om de stof te beschermen tegen de effecten van de hitte gebruik je tijdens het strijken een persdoek.

Nylon/polyamide

Veel mensen zijn groot fan van Nylon, ook wel polyamide genoemd. Dit is niet voor niets; de stof brengt veel handige voordelen met zich mee. Nylon is namelijk een waterafstotende stof. Daarbij is Nylon vormvast en kreukt het weinig tot niet. Om te voorkomen dat jouw kledingstuk van Nylon gaat krimpen in de wasmachine maak je geen gebruik van wasprogramma’s heter dan 40 graden Celsius. Nylon droogt van zichzelf ontzettend snel! Je hebt daarom de droger niet nodig: een Nylon kledingstuk kan binnen twee uur aan de waslijn al zo goed als droog zijn. Wanneer je het in de zomer buiten ophangt is het drogen zó gebeurd.

Polyester

Polyester betreft een lichte en zachte stof die tevens goed vormvast is. Een kledingstuk van Polyester kan jaren meegaan omdat de stof goed bestand is tegen slijtage. Wij raden aan om polyester op 40 graden te wassen. Vervolgens droogt het net zo snel op als Nylon. Omdat kleding van polyester zijn vorm goed vasthoudt zal strijken niet vaak nodig zal zijn. Is dit toch nodig, dan zet je het strijkijzer op de laagst mogelijke temperatuur.

Lycra/elasthaan

De meesten zullen deze stof herkennen onder de naam Lycra, maar deze staat ook bekend onder de naam Elasthaan. Als je de meest belangrijke eigenschap van deze stof niet kent dan kun je dit eigenlijk ook al herleiden uit de naam. Elasthaan is namelijk een zeer elastische stof. Verassend is dat onlangs de elasticiteit kledingstukken van dit materiaal wel goed hun vorm behouden. Om de elasticiteit van de kleding te behouden moet je deze weghouden van hitte. Zorg er dus voor dat je Lycra kleding op een zo laag mogelijke temperatuur wast en strijkt.

Fleece

De naam fleece verwijst naar het zachte uiterlijk van de stof. Het woord is namelijk afgeleid van het Engelse woord voor vacht. Fleece staat bekend als een lekker warme stof en wordt daarom vaak in winterdekentjes voor op de bank verwerkt. Het productieproces van fleece lijkt op dat van vervilten en vindt plaats om het op een lamsvacht te laten lijken. Fleece heeft polyethyleentereftalaat als basis. Dit materiaal smelt bij hitte en hierop kun je dus baseren dat fleece slecht tegen warmte kan. Was het daarom op maximaal 30 graden om krimpen van de stof te voorkomen.

De reputatie van synthetische kleding en huidirritatie

Het woord ‘synthetisch’ klinkt velen niet zo positief in de oren. Dat is echter niet altijd terecht: er worden namelijk voortdurend nieuwe synthetische materialen ontwikkeld. Het draagcomfort van deze nieuwe stoffen is vaak heel goed. Daarbij wordt er steeds meer aandacht besteed aan het milieuvriendelijker maken van de productieprocessen.

Alhoewel het draagcomfort van de meeste synthetische vezels tegenwoordig hoog lig, zijn er toch mensen die als gevolg hiervan huidirritatie kunnen ervaren. Dit wordt dan veroorzaak door het feit dat synthetische stoffen minder goed zijn in het opnemen van vocht. Wanneer je zweet wordt dit niet altijd even goed opgenomen door de vezels. Hierdoor kunnen bij sommige mensen rode plekken, bultjes, jeuk of eczeem ontstaan. Als je een zeer gevoelige huid hebt kun je daarom beter geen kledingstukken dragen die voornamelijk bestaan uit synthetische stoffen. In plaats hiervan kun je dan beter kleding van natuurlijke vezels dragen, zoals katoen en bamboe.

Meer lezen

Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.