Het kopen van regenkleding wordt meestal gedaan met één praktische gedachte: je wilt droog blijven van de regen en/of sneeuw. Maar waar moet je op letten bij het kopen van regenkleding? Misschien heb je weleens gehoord van bepaalde termen zoals een membraan of het waterkolom van regenkleding. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geen flauw idee hebt waar we het nu over hebben. Wat ook voor jou het geval is: in deze blog zullen we je alles leren wat er te weten valt over het kiezen van de juiste regenkleding.
Regenkleding is eigenlijk een vrij brede term: het is verkrijgbaar in verschillende varianten. Denk bijvoorbeeld aan individuele regenkledingstukken zoals een regenjas tot regenkleding waar je helemaal droog mee blijft zoals een regenpak. Daarbij heb je ook nog regenkleding die bedoeld is voor verschillende activiteiten. Het maakt natuurlijk wel verschil uit of je 10 minuutjes in lichte regen naar je werk moet fietsen of juist een heel uur in de stortregen. Beide situaties vragen om een ander soort regenjas met van elkaar verschillende kenmerken. Voor lichte regen van korte duur zijn de vereisten aan de jas minder hoog dan wanneer het voor een lange duur met bakken uit de regen valt. Lees nu snel verder om erachter te komen waar jij op moet letten bij het kopen van regenkleding!
Voordat je kan bepalen wat voor soort regenkleding je nodig hebt, moet je jezelf eerst de vraag stellen waar je deze voor gaat gebruiken. Wil je er graag dagenlang besneeuwde bergen mee beklimmen met een zware rugzak op en moet de jas écht tegen een stootje kunnen? Of wil je alleen maar droog aankomen op werk na het fietsen? Denk hier goed over na wanneer je uitkiest over welke eigenschappen jouw regenkleding moet beschikken.
Op het moment dat je regenkleding gaat kopen zul je zien dat deze omschreven wordt aan de hand van een aantal belangrijke kenmerken. Als je niet weet wat deze betekenen, dan zul je hier echter niet wijzer van worden. Daarom zullen we kort bespreken wat elk van de kenmerken van regenkleding inhouden. Zo kun je straks met een gerust hard een geïnformeerde keuze kunt maken wanneer je nieuwe regenkleding koopt.
Wanneer je regenkleding gaat kopen moet je er allereerst goed op letten of deze waterafstotend of waterdicht is. Waterafstotende regenkleding kan namelijk alleen korte regenbuien en miezerregen aan. Het is vooral bedoeld om wind buiten te houden en zo warmte te geven op droge dagen. Je kunt het daarom beter niet dragen als je van plan bent een lange wandeling te maken en er een aanzienlijke kans aanwezig is op regen. Hiervoor kun je het best voor waterdichte regenkleding kiezen. Deze heeft een hogere waterdichtheid en houdt het water wél buiten. Er zit onderling verschil in de mate van waterdichtheid tussen waterdichte regenkleding. Dit verschil kun je aflezen aan de waterkolom. Zo direct vertellen we je hier meer over.
Een membraan is een dunne vlieslaag met poriën die wordt aangebracht op de stof van regenkleding om de waterdichtheid hiervan te verhogen. Er zijn twee soorten membranen: zo is er het microporeuze membraan en het hydrofiele membraan. Een micoporeus membraan bestaat uit poriën. Deze poriën zijn groot genoeg om waterdamp door te laten maar zijn tegelijkertijd vele malen kleiner dan een regendruppel. Hierdoor kun je wel makkelijk jouw warmte kwijt wanneer je zweet maar kan water vanaf de buitenkant van de stof er niet doorheen. Het hydrofiele membraan beschikt niet over gaatjes maar laat toch op een moleculair niveau waterdamp door. Het voordeel van een hydrofiel membraan is dat deze minder gevoelig is voor vuil.
In plaats van een membraan bestaat er ook regenkleding die gebruik maakt van een coating; oftewel een polyurethaan laag. Dit is een stuk goedkoper maar dit is helaas wel een stuk gevoeliger voor slijtage. Over verloop van tijd, en vooral bij intensief gebruik, zal een jas met een coating steeds minder waterdicht worden. Regenkleding die gebruik maakt van membraan lagen is daarom kwalitatief beter. Coatings kunnen overigens ook microporeus of hydrofiel worden gemaakt, net zoals bij een membraan.
De waterkolom heeft alles te maken met de waterdichtheid van de regenkleding. Het geeft aan hoeveel millimeter water per vierkante centimeter op de stof kan vallen voordat er sprake is van doorlekken. Regenkleding met een hogere waterkolom kunnen langer tegen de regen voordat deze begint door te lekken naar de onderliggende kleding. Het vertelt je tevens hoeveel druk de stof aankan voordat er water wordt doorgelaten. Een regenjas met een waterkolom van 3000mm kan bijvoorbeeld een druk tot 3 meter aan. Natuurlijk zal het niet snel voorkomen dat er 3 meter water op jouw regenkleding terecht komt. Die druk kan echter wél ontstaan op het moment dat je met een regenbroek aan op een nat oppervlakte gaat zitten. Wanneer je wandelt is het dus minder belangrijk dan wanneer je op een nattig fietszadel zit. Hieronder lichten we kort de verschillende waarden uit waarmee de waterkolom van regenkleding wordt aangegeven.
We kunnen dus concluderen dat goede regenkleding voorzien is van een membraan en een hoge waterkolomwaarde. Dit maakt dat de regenkleding goed ademt maar ook goed waterdicht is. Echter mogen we de naden van de regenkleding niet vergeten; anders dringt de regen alsnog door. Om deze reden wordt elke naad dicht getapet om de regen buiten te houden.
Dit lijkt zeer voor de hand liggend, maar toch bespreken we het kort. Als je op zoek bent naar regenkleding die je droog moet houden tijdens meer dan alleen een kleine miezerbui dan moet je de regenjassen zonder capuchon links laten liggen. Zorg ervoor dat de capuchon vormvast is en verstelbaar zodat deze niet voor je ogen kan zakken.
Goede regenkleding zorgt ervoor dat er geen wind naar binnenkomt via de mouwen. Dit wordt gedaan middels het verwerken van elastisch materiaal aan de onderkant van de mouwen. Je noemt dit ook wel windcuffs.
Het materiaal van de regenkleding kan nog zo waterdicht zijn; als de hoofdrits en ritsen van de zakken dit niet zijn dan zul je alsnog regenwater op je gewone kleding krijgen. Zorg er daarom voor dat de hoofdritsen beschermd is met een overslag en ook de ritsen van de zakken met flappen.
Je wilt je regenkleding kunnen dragen in de herfst, maar ook gedurende de koudere wintermaanden. Waar je gedurende herfst nog shirts met lange mouwen, dunne sweaters en truien draagt wordt je kleding in de winter dikker. Je sweaters en truien worden niet alleen dikker, maar je draagt ook meer lagen kleding. Vaak draag je in de winter nog een vest over je kleding. Zorg er daarom voor dat je hiervoor genoeg ruimte overhoudt door de regenkleding niet te klein te kopen.
Regenkleding, waaronder ook regenjassen worden opgebouwd in lagen. Deze worden ook wel laminaten genoemd. Je kunt regenkleding kopen in tweelaags,- tweeënhalflaags of drielaags varianten. We zullen beginnen met het bespreken van de tweelaags regenkleding. Bij een tweelaagse regenjas zijn het membraan en de bovenstof met elkaar verbonden. Het membraan aan de binnenkant wordt meestal beschermt met een losse voering. Er bestaat echter ook tweeënhalflaags regenkleding. Deze tweeënhalflaagse regenjassen zijn lichter doordat ze niet beschikken over een losse voering ter bescherming maar juist een dunne laag. Dan is er als laatst nog de drielaags regenkleding. Bij drielaags regenjassen zijn de bovenstof, het membraan en de binnenvoering van de jas met elkaar vonden. Hiervan kun je altijd verwachten dat de waterkolom waarde tenminste 20.000 mm betreft.
Afhankelijk van hoe lang het regent en welke activiteit onderneemt zijn er verschillende soorten regenkleding waar je uit zou kunnen kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kopen van alleen een regenjas of een volledig regenpak.
Het voordeel van een goede regenponcho is dat deze makkelijk en snel zijn aan te trekken en dus erg handig zijn voor wanneer je een keer haast hebt. Daarnaast zijn regenponcho’s vaak langer dan een regenjas en hebben ze altijd een capuchon. Ook kun je vaak een rugtas dragen onder een poncho. Enerzijds zijn er dunne poncho’s die bedoeld zijn om maar een aantal keren te dragen, deze zijn bijvoorbeeld handig om mee te nemen op vakantie. Anderzijds zijn er ook kwalitatief goede poncho’s die je door kunt blijven dragen.
Je kunt regenjassen kopen in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er regenjassen met of zonder capuchon (of muts, afhankelijk van hoe jij dit noemt). Ook zijn er regenjassen waarbij je de muts er gemakkelijk met een rits af kunt halen. Dit is handig voor wanneer je met een paraplu loopt en het flink waait. In dit geval heb je wel een regenjas nodig om je kleding te beschermen van de regen die tegen je aanwaait maar heb je geen regenjas met capuchon nodig. Het voordeel van een regenjas ten opzichte van een regenponcho is dat een regenjas beter aansluit op je lichaam en er daarom wat minder lomp uitziet. Niet iedereen vindt dat regenkleding er mooi uit moet zien, maar we willen het wel gezegd hebben.
De regenbroek is een goede aanvulling op je regenjas. Je schaft meestal een regenbroek aan wanneer je vaak in de regen moet fietsen. Wanneer het regent vangen je benen - oftewel je broek -vanwege het trappen altijd veel regen. Het is daarom in dit geval niet genoeg om alleen een regenjas te dragen. Als je slim bent dan koop je een regenbroek met een rits in de broekspijpen. Hiermee kun je gemakkelijk de regenbroek over je schoenen aantrekken.
De regenbroek is een goede aanvulling op je regenjas. Je schaft meestal een regenbroek aan wanneer je vaak in de regen moet fietsen. Wanneer het regent vangen je benen - oftewel je broek -vanwege het trappen altijd veel regen. Het is daarom in dit geval niet genoeg om alleen een regenjas te dragen. Als je slim bent dan koop je een regenbroek met een rits in de broekspijpen. Hiermee kun je gemakkelijk de regenbroek over je schoenen aantrekken.
Ben je geen fan van een capuchon of muts aan je regenjas en ben je op zoek naar een modieus alternatief? In dit geval kun je kiezen voor het kopen van een regenhoedje. Deze houden ook je hoofd droog en warm. Daarbij zorgen ze ervoor dat de regen uit je ogen blijft. Als je lang haar hebt zal dit echter niet droog blijven.
Hebben we je geïnspireerd om direct naar regenkleding te gaan kijken? Neem dan gauw een kijkje in onze collectie heren regenkleding en dames regenkleding. Uiteraard kun je hier ook regenkleding voor kinderen vinden. Wij hebben het grootste aanbod van de mooiste, beste regenkleding voor op de fiets van de beste merken.
We hopen je voldoende te hebben geïnformeerd over alles wat belangrijk is bij het uitkiezen van de juiste regenkleding. Als het goed is heb je nu alle kennis in huis om zelf de beste regenkleding uit te kunnen kiezen. Namens Kledingwinkel.nl wensen wij je veel plezier met het shoppen voor je nieuwe regenkleding!
Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.