5 tips voor het kopen van babykleding

5 tips voor het kopen van babykleding

Door Eefje

Eindelijk! De tijd dat je je een vreemde eend voelde omdat je de babykleding in winkels zó leuk vond om in rond te snuffelen terwijl je niet eens een baby had, is voorbij. Er is een kleine spruit onderweg of misschien is je kleine er al en nu ben je benieuwd hoe je het beste babykleding kunt kopen. Geen zorgen! We’ve got you covered. Lees hier onze vijf beste tips wanneer je babykleding gaat kopen.

Wanneer je de garderobe voor je baby samen gaat stellen of uitbreiden kun je best tegen wat vragen aanlopen. Wat moet je eigenlijk allemaal in huis hebben voor een baby? Welke maat moet je kopen? Zorgen sommige stoffen niet voor een gevoelige huid? Babykleding is lief, maar kan ook zeker een gepuzzel zijn. Met onderstaande tips ben je echter goed op weg de juiste kleding voor je kleine aan te schaffen.

Tip 1: Bepaal wat je nodig hebt

Een babygarderobe moet uit verschillende kledingstukken bestaan zodat je baby op elke situatie voorbereid is. Welke dit zijn en hoeveel je er precies nodig hebt? We zetten het voor je op een rij:

6 rompertjes

Babykleding is niet alleen lief maar heeft ook altijd een praktisch ontwerp. Rompertjes zorgen ervoor dat je baby geen warmte kan verliezen via de buik of rug en via de drukknoopjes aan de onderkant kun je gemakkelijk de luier verschonen.

6 broekjes

Vooral bij een pasgeboren baby kun je het beste kiezen voor een broekje met een zachte stof. Dit omdat baby’s een kwetsbare huid hebben. Probeer hierbij niet in individuele kledingstukken te denken, maar maak setjes waarbij het broekje idealiter op meerdere shirtjes past. Shirtjes worden namelijk sneller vies en zullen dan ook vaker vervangen moeten worden. Het laatste wat je wilt is dat je dan ook telkens het broekje moet vervangen.

6 tot 9 shirtjes

Een leuke outfit is natuurlijk niet compleet zonder een leuk shirtje of truitje. Of je voor een shirt met lange of korte mouw gaat of een truitje is afhankelijk van de temperatuur. T-shirts en truitjes worden sneller vies dan broekjes, zeker als je baby vaak melk teruggeeft. Het is daarom zeker geen overbodige luxe om wat meer shirtjes en truitjes te hebben.

6 pyjama’s

Baby’s slapen veel. Een fijne pyjama is dan ook onmisbaar voor je kleine, zeker omdat ze ook erg comfortabel zitten. Het rekkende materiaal is fijn om in te slapen, maar ook om in te spelen.

4 tot 6 paar sokjes

Schattige mini-babysokjes zorgen er voor dat de voetjes van je baby warm blijven. Voor een pasgeboren baby heb je babysokjes met maat 10-12 nodig, of 0 - 3 maanden. Haal er echter zelf niet té veel van in huis. Dit is een populair kraamcadeau dus de kans is groot dat je er al een aantal zult krijgen.

2 mutsjes

Ze zijn super schattig én zijn multifunctioneel: babymutsjes. Net als volwassenen verliezen baby’s veel warmte via hun hoofd. Met name de eerste week heeft je baby een mutsje nodig. Koop er dan ook niet te veel, want je zult ze niet heel lang nodig hebben.

Antikrabwantjes

Babynageltjes zijn misschien wel klein, maar ze zijn ook scherp. Voorkom dus dat je baby zichzelf krabt met deze wantjes die niet in de babygarderobe mogen ontbreken.

Zachte schoentjes

Begint je kleine te kruipen en te stappen? Dan zijn zachte schoentjes erg handig! Maar ook daarvoor kan je ze al gebruiken. Zeker bij kouder weer houden ze de voetjes lekker warm in de auto of kinderwagen.

Jasje/vestje

Met een leuk jasje of vestje geef je je baby extra warmte. Een pasgeboren baby kan zijn temperatuur nog niet zo goed regelen. Daarom is het belangrijk dat je baby warm genoeg is aangekleed. Zeker in de winter en de herfst, maar vergeet niet dat zomeravonden ook fris kunnen worden.

Tip 2: Hoe kies je de juiste stoffen?

Ook voor een baby is het natuurlijk belangrijk dat kleding comfortabel zit. Baby’s bewegen graag, ook als ze nog niet kunnen lopen, dus kies daarom voor stretchstoffen. Zo beperk je de bewegingsvrijheid niet. Let op dat het elastiek niet te strak zit (vooral bij de buik, polsen en enkels). Vermijd stugge, stijve stoffen die de beweging van armpjes en beentjes belemmeren. Let ook op dat de kleding geschikt is voor een kwetsbaar huidje. Kies daarom voor zachte, niet-irriterende materialen. Vermijd ook kledingdecoratie zoals glitters, steentjes en pailletten om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Tip 3: Hoe kies je de juiste maat?

Om te voorkomen dat je een overdaad aan babykleding in huis hebt is het belangrijk de aantallen uit tip #1 enigszins aan te houden. Kies ook zeker niet te veel specifieke zomer- of winterstukken. Qua maten begin je je babygarderobe met kleding in de kleinste maatjes (maat 50, 56 en 62). De standaard babykleding begint bij maat 50. Voor premature baby’s is er ook kleding in maat 44 en 48. Vul de kleerkast vervolgens na verloop van tijd verder aan. Let ook op dat babykleding vaak cadeau wordt gegeven. Houd daarom goed bij hoeveel kleertjes je hebt en in welke maat. Zo houd je het overzichtelijk. Hierbij een handige tabel die je kan helpen de juiste maat om te kiezen:

  • 0 tot 2 maanden: maat 50/56
  • 3 tot 6 maanden: maat 62/68
  • 9 maanden tot 1 jaar: maat 74/80
  • 1,5 jaar tot 2 jaar: maat 86/92

Tip 4:  Makkelijk aan- en uit te trekken

Babykleertjes zul je vaak aan- en uit moeten trekken. Een ongelukje met eten of drinken is namelijk snel gebeurd! Om te voorkomen dat je je baby per ongeluk bezeert kun je daarom beter voor kleertjes kiezen die makkelijk aan- en uit te trekken zijn. Dit zal daarnaast ook jouw leven stukken makkelijker maken! Kleding met drukkers of ritsen is praktischer dan kledingstukken die u over het hoofdje van de baby moet trekken. Je kunt dus beter voor vestjes gaan in plaats van truien. En vergeet de ingewikkelde knoopjes: broeken met een elastische tailleband zijn ideaal. Babyjurkjes in combinatie met een maillot werken ook perfect. Zorg ook dat het broekje makkelijk losgemaakt kan worden zodat je de luier makkelijk kunt vervangen.

Tip 5: Makkelijk te wassen

Een baby betekent veel wasgoed. Ga daarom voor kleertjes die met de wasmachine makkelijk op 30 of 40 graden gewassen kunnen worden. Zo loop je minder risico dat de stof krimpt of lelijk wordt door het wassen en tegelijkertijd bespaar je op kosten voor de stomerij of de hogere temperaturen van wasprogramma’s. Tenslotte willen we je de tip meegeven om kleding zo veel mogelijk in dezelfde kleurtinten te kopen. Zo kan alles tegelijk gewassen worden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de kleuren afgeven.

Meer lezen

Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hierbij een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.