Waarom is de ene Riem veel Duurder dan de andere?

Waarom is de ene Riem veel Duurder dan de andere?

Door Redactie / 22-04-2022

Deze vraag krijg ik meer dan geregeld van mijn klanten. Riem & Zo levert uitsluitend leren riemen maar er zit nogal wat prijsverschil tussen de ene en de andere riem, hoe kan dat? Waarom zijn er dure en goedkope riemen? Het ene leer is nou eenmaal het andere niet. Daarom vind je hieronder de uitleg over de verschillende kwaliteiten van het leer waar de riemen van Riem & Zo van gemaakt worden.

De huid van het rund wordt binnen 24 uur na de slacht bij de Looierij gebracht waar de huid binnen 3 weken verwerkt wordt tot een bruikbaar stuk leer. De huid wordt twee tot drie malen gesplit waardoor er verschillende soorten leer ontstaan, nerf leer en splitleer.

Nerfleer

Dit is de bovenste laag van de huid van het rund, dus waar de haren hebben gezeten. Hierdoor krijgt het leer een mooie en natuurlijke nerfstructuur. Omdat de vezelstructuur juist hier zeer dicht is, is de kans op scheuren bijzonder klein. Nerf leer heeft als specifieke eigenschap dat het zeer duurzaam van aard is en weinig tot niet verkleurd. Het is het meest kostbare deel van de runderhuid. Riem & Zo gebruikt deze kwaliteit leer dan ook vaak. Duurdere riemen zullen over het algemeen van deze lederkwaliteit zijn vervaardigd. Grote voordeel is de lange levensduur, 10 jaar is echt niet uitzonderlijk, de uitmuntende kwaliteit en de fraaie natuurlijke looks.

Splitleer

Dit is de tweede of derde laag van de huid. De vezelstructuur is hier wat minder dicht waardoor dit type leer minder duurzaam is en wat meer kan gaan verkleuren. Splitleer heeft niet de nerfstructuur zoals nerf leer en is minder duur. Goedkope riemen vind je terug in dit segment.

Naast deze twee soorten leer waarvan riemen worden gemaakt heb je nog het zogenaamde P.U.-leer. Dit mag de naam van leer eigenlijk niet hebben, omdat er maar een zeer beperkt percentage van leer in verwerkt is. In dit leer wordt er een laag linnen verwerkt waar een herkregen leer opgemaakt wordt en dit wordt afgedekt met een synthetische afdekking. Het herkregen leer bestaat uit verlijmde fijngemalen leervezels.

Deze 'ledersoort' heeft feitelijk zeer weinig te maken met leer. Let erop dat op je riem geen P.U. geschreven staat want de kans is zeer groot dat hij in een korte tijd kapot is. Riem&Zo; verkoopt dan ook géén P.U. maar alleen echt 100% leren riemen en tassen!