Eindelijk is het dan zover: het is zomer! Je kunt je leuke zomer outfits weer uit de kast trekken. Tijd dus voor de shirts met korte mouwtjes. Er is wel één nadeel: in de zomer ga je door de warmte snel zweten. Natte oksels voelen niet alleen vies; het ruikt ook niet bepaald fijn. Hierdoor kun jij je best onzeker gaan voelen in sociale situaties. Je voelt je niet op je gemak bij het idee dat een ander je zweetplekken kan zien of ruiken.
Wij hebben een aantal tips voor je verzameld die jij kunt volgen om minder te zweten in de zomer en zo ook minder last te krijgen van de bijkomende zweetgeur. Deze tips zijn natuurlijk ook toepasbaar in elk ander seizoen! Misschien sport je veel of ben jij gewoon een van de velen die het gehele jaar door last heeft van zweten. Wellicht heb je binnenkort een belangrijk sollicitatiegesprek of een andere gelegenheid waar je nerveus voor bent. Onthoud goed: zweten is normaal voor ieder mens; en ook dat de één er meer last van heeft dan de ander. De meeste mensen schrikken echt niet van een zweetvlek; vooral niet in de zomer.
Persoonlijke hygiëne is erg belangrijk bij het voorkomen van zweetgeurtjes. Was je oksels regelmatig, eventueel meerdere keren per dag. Gebruik bij voorkeur een PH-neutrale zeep. Op deze manier zorg je ervoor dat bacteriën zo min mogelijk kans maken om een reactie aan te gaan met het zweet; dit is namelijk de oorzaak van onaangename luchtjes.
Het scheren, of op zijn minst trimmen van okselhaar, is een belangrijk onderdeel van je persoonlijke hygiëne. Tenminste, als je niet wilt dat je warme oksels krijgt die gaan zweten en stinken. Niet alleen zorgt een volle bos okselhaar ervoor dat je oksels het warmer krijgen; de geur blijft er ook in hangen. Wanneer je jouw okselhaar kort houdt dan zul je gauw merken dat de geur veel moeilijker vastgehouden kan worden.
Wanneer je zweet geeft dit af op je kleding. Je zult waarschijnlijk merken dat je bovenkleding vochtig aanvoelt bij de oksels wanneer je het draagt. Dit droogt uiteindelijk op. Het oude zweet en de bijkomende bacteriën blijven echter gewoon zitten. Als je dit kledingstuk de volgende dag gewoon weer aantrekt kunnen die bacteriën gemakkelijk een reactie aangaan met het oude zweet. Je gaat hierdoor sneller zweten; maar vooral gaat het sneller stinken. Het oude zweet in tegenstelling tot het nieuw is voornamelijk de boosdoener op het gebied van stank.
Valt het je weleens op dat je in het ene shirt meer zweet dan de ander? Ook al is het vandaag toch echt dezelfde temperatuur buiten als gisteren? Hoe komt dit dan? Een belangrijke factor die hierbij meespeelt is het materiaal van je kleding. Kleding gemaakt van synthetische stoffen, zoals nylon en polyester, houden gemakkelijk het zweet vast. Je kunt daarom beter kiezen voor plantaardige stoffen die luchtig zijn en kunnen ademen. Ga hiervoor op zoek naar shirts van 100% katoen of linnen. Vaak is kleding echter een combinatie van meerdere stoffen; als je iets vindt dat voor het grootste gedeelte is opgesteld vanuit plantaardige stoffen dan is dit een prima alternatief.
Deze tip raden we overigens niet alleen voor je bovenkleding; maar ook je ondergoed, sokken en zelfs je schoenen. Als je veel last hebt van zweetvoeten en dichte schoenen wilt dragen naar bijvoorbeeld je werk, kun je het beste kiezen voor echt leer. Deze ventileren beter. Ben je hier niet zo’n fan van, dan kun je ook absorberende inlegzolen in je huidige paar schoenen gebruiken.
Als laatst geldt dat je sneller gaat zweten in strakke kleding dan wijde kleding. Vooral met betrekking tot je bovenkleding kan dit behoorlijk wat invloed hebben op de zweetplekken in je oksels. Het zweet krijgt zo niet de kans om met behulp van de lucht op te drogen. Daarbij krijg je grotere zweetplekken in shirts met strakke mouwtjes die meer zullen opvallen.
Wist je dat veruit de meeste deodoranten niets meer doen dan de zweetgeur verbloemen? Tegen het zweten zelf wordt eigenlijk niets gedaan. Kies daarom voor een anti-perspirant die aliminiumzouten bevat. Zo’n anti-perspirant helpt actief het zweten te verminderen of zelfs te verhinderen. Dit werkt doordat de aliminiumzouten de zweetklieren vernauwen en zo de zweetproductie verminderen.
Vaak moeten deze producten worden aangebracht de avond van tevoren na het douchen. Dus nog vóórdat je de volgende dag weer gaat zweten. Vervolgens heb je er de gehele dag veel minder tot geen last van. Verwar anti-perspirant overigens niet met een anti-transpirant: deze doodt alleen de bacteriën die de vieze geurtjes veroorzaken. Anti-transpirant helpt dus wel tegen onaangename geurtjes, maar niet tegen het zweten op zich.
Lees je deze tips in voorbereiding op een belangrijke gelegenheid waar je nerveus voor bent? Dan is stress een belangrijke relevante factor. Je lichaam zweet als een reactie op stress. Zorg er daarom voor dat je zo goed mogelijk voorbereid bent. Kies bijvoorbeeld de dag van tevoren je outfit uit en leg deze alvast klaar. Moet je vroeg weg? Zorg er dan voor dat je op tijd je wekker zet zodat je genoeg tijd hebt in de ochtend. Je kunt ook ‘s avonds al van tevoren je ontbijt en/of lunch maken zodat je deze alleen nog hoeft mee te nemen. Zorg dat je, indien nodig, je goed hebt ingelezen. Vaak komt stress voor het grootste gedeelte voort uit de gedachte dat je er nog niet klaar voor bent.
Wanneer jouw huidige deodorant of anti-transpirant niet voldoende blijken te zijn, kun je deze combineren met talkpoeder. Eerst breng je de talkpoeder aan op je oksels en vervolgens spuit je zoals gewoonlijk jouw deodorant of anti-transpirant erover heen. Dit helpt om de oksels droog te houden.
Wil je er gewoon écht zeker van zijn dat zweetplekken geen kans krijgen op je kleding? Dan kun je okselpads aanschaffen. Je plakt ze aan de binnenkant van je kleding bij de oksels. Deze okselpads absorberen het vocht zodat deze niet door je kleding kan dringen om een zweetplek te creëren. Ze zijn voldoende onopvallend, dus niemand zal het merken.
Ja, dit heeft óók invloed op hoeveel je zweet. Pittig eten heeft als eigenschap dat deze de lichaamstemperatuur doen stijgen. Voedingsmiddelen die cafeïne of alcohol bevatten hebben overigens hetzelfde effect. Wanneer je lichaamstemperatuur stijgt dan zal je lichaam proberen dit onder controle te houden; door te gaan zweten helaas.
Wat je voorkeur ook is voor jouw lichaamstype; dit is je eigen keuze. Toch geven we je deze tip graag mee want we stellen graag álle relevante informatie beschikbaar. Lichaamsvet heeft namelijk tevens invloed op de mate waarin je zweet. Dit komt doordat het ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur stijgt. Was je toch al van plan om af te vallen, of hier al mee bezig? Dan ga je dus na verloop van tijd merken dat het zweten minder zal worden.
Benieuwd naar meer blogs met praktische fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs: