Wanneer je jouw kleding in de wasmachine gooit dan doe je dit met het idee dat je straks weer lekkere frisse kleding aan zult trekken. Je legt je vervolgens je kleding in de kast met de bedoeling dat dit schoon is. Het probleem is dat het er niet alleen schoon uit moet zien, je wilt natuurlijk ook dat het zo ruikt. Maar wat nu als je nét je kleding hebt gewassen, maar het nog steeds niet schoon ruikt?
Nog voordat je jouw kleding gaat wassen kun je al actie ondernemen om onaangename geuren te voorkomen. En, ook alles wat je doet nadat je de kleing hebt gewassen en nog vóórdat is opgedroogd is belangrijk. Welke maatregelen kun je treffen om áltijd fris ruikende kleding te hebben? Wij helpen je graag op weg met 7 handige tips die je kunt toepassen op je kleding voor én na het wassen.
Wanneer kleding wordt opgepropt in een kast krijgt het niet de mogelijkheid om te ademen en dus verder op te drogen. Ook creëert het een omgeving waar bacteriën kunnen gaan ontstaan en verspreiden. Dit kan onaangename geuren veroorzaken. Zorg er daarom voor dat, wanneer je merkt dat je kleding nog niet volledig opgedroogd is, je het eerst nog even ophangt aan de waslijn of aan een kledinghanger buiten de kledingkast.
Zoals we eerder al hebben gezegd, is het verstandig om zo snel mogelijk je kleding in de was te gooien wanneer het stinkt. Hoe langer je wacht, hoe meer tijd je de bacteriën geeft om zich te vermenigvuldigen. Meer bacteriën staat direct gelijk aan meer stank. Gooi het dus zo snel mogelijk de machine in! Wanneer je dit doet; zorg er dan voor dat je eerst de kleding binnenste buiten doet. Op deze manier krijgt de wasmachine de kans om vieze geurtjes er effectief uit te wassen.
Soms worden onaangename geuren pas waarneembaar op het moment dat de gewassen kleding wordt gestreken of gedragen. Ieder wasmiddel is ontwikkeld met de bedoeling om je was lekker te laten ruiken. In de praktijk is het ene soort wasmiddel het ander niet. Zo is er wasmiddel dat speciaal is ontwikkeld om nare geurtjes in sportkleding te verwijderen. Deze werken door vuil en geuren tot diep in de vezel te verwijderen, zodat er echt niets achterblijft. De stankmoleculen worden als het ware hiermee effectief geëlimineerd. Zo maken onaangename geuren geen kans en heb je gegarandeerd iedere keer fris ruikende kleding uit de was!
Zowel het gebruik van teveel als te weinig wasmiddel kan onaangename geuren opleveren. Wanneer je te weinig wasmiddel gebruikt worden er niet voldoende bacteriën gedood. Dit terwijl teveel hiervan er juist voor zorgt dat er teveel sop ontstaat waar die in kunnen blijven hangen. Ook wanneer je teveel wasverzachter toevoegt kan dit het geval zijn. Volg daarom goed de instructies op uit het boekje van jouw wasmachine. Meet eventueel de juiste hoeveelheid af in een maatbeker en giet dit over in hetgeen dat jij gewoonlijk gebruikt om het wasmiddel in de zeeplade te gieten. Je kunt met een stift een streepje zetten op de plek tot waar het wasmiddel komt. Op deze manier gebruik je iedere keer de juiste hoeveelheid.
Wanneer je vaak gebruik maakt van de wasdroger kan het zo zijn dat je kleding hierdoor minder fris gaat ruiken. We snappen dat de droger onmisbaar is in je leven: het is echt niet praktisch om je was buiten op te hangen buiten de zomer om. In huis je was drogen met behulp van droogrekken is ook niet bepaald ideaal: deze nemen erg veel ruimte in beslag. Daarnaast ben je beperkt in de hoeveelheid was die je in één keer kunt wassen. Als er geen ruimte voor is op het droogrek dan heb je een probleem en moet je de was het hele huis door ophangen. Je kunt zoals we eerder al zeiden niet wachten tot de was aan het rek droog is om er nieuwe natte was aan te hangen. Natte was gaat stinken.
Hoe kun je dan toch even regelmatig gebruik blijven maken van de droger zoals je nu ook doet? Daar is al een oplossing voor bedacht; sterker nog, deze bestaat al bijna zo lang als de uitvinding van de droger zelf. Wat is dit dan? Je las het al in de titel van deze alinea: droogtrommeldoekjes. Deze doekjes zijn speciaal ontwikkeld om jouw kleding fris te houden na het drogen. Ze geven je kleding niet alleen een frisse geur mee. De doekjes helpen tevens om statische elektriciteit tegen te gaan en om de kleding glad te houden. Daarbij maakt het je kleding lekker zacht en comfortabel.
Een schone was begint bij een schone wasmachine. Zoek daarom het instructieboekje van jouw wasmachine op en lees deze aandachtig. Hier staat exact in wat jouw wasmachine aan onderhoud nodig heeft, hoe je dit moet uitvoeren en vaak ook de vereisten qua benodigde frequentie. Meer belangrijke informatie en tips over het onderhoud van je wasmachine en oorzaken van onaangename geuren hierbinnen lees je hier.
In plaats van een shirtje uit de kast trekken, koop eens échte sportkleding. Niet alleen is deze speciaal ontwikkeld om zweten tegen te gaan, ze zijn ook zo gemaakt dat zweet er gemakkelijker uit te wassen is. Dit komt doordat er bij de keuze voor het materiaal van sportkleding rekening gehouden wordt met dat de drager gaat zweten. In het geval van normale kleding wordt dit over het algemeen niet meegerekend als factor waar veel aandacht aan besteed moet worden.
Benieuwd naar meer blogs met praktische fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, accessoires en nog meer veilig online op Kledingwinkel.nl