Zo verwijder je vlekken uit een wit kledingstuk

Zo verwijder je vlekken uit een wit kledingstuk

Door Nicole / 22-07-2022

Je hebt de hele dag zó voorzichtig gedaan.. Maar tijdens het bedrijfsdiner heb je per ongeluk een wijnvlek op je favoriete witte shirt of jurkje gekregen. Wat kun je nu het beste doen? Gaat het er wel uit als je het in de wasmachine gooit? Veel vlekken krijg je er met de wasmachine wel uit. Heb je een hardnekkige vlek, zoals een wijnvlek; dan zul je eerst wat voorwerk moeten doen om te garanderen dat de vlek verdwijnt. Wij helpen je graag op weg.

We hebben voor jou de beste tips verzameld om elk soort vlek uit een wit kledingstuk te verwijderen (zelfs wijnvlekken!). Zelf hebben we er zelfs ook wat van geleerd: het overkomt namelijk iedereen wel eens een keertje. Graag delen we met je wat wij hierover intussen hebben geleerd. Zo kun jij gewoon leuke dat ene leuke witte shirt of witte jurkje kopen en dragen zonder je teveel zorgen te maken over ongelukjes.

Pas wel op: niet alle tips, zoals het gebruik van bleek, zijn toepasbaar op gekleurde kleding. 

Soorten vlekken

Het verwijderen van een vlek, vooral uit een wit kledingstuk; vergt de juiste aanpak. Welke aanpak de juiste is, is afhankelijk van het soort vlek. Iedere aanpak vraagt om veel zorgvuldigheid: je wilt natuurlijk niet dat de vlek nog voor de helft blijft zitten of dat je per ongeluk de vezels van de stof beschadigd. Daarbij is het ook ALTIJD belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn. Verse vlekken zijn aanzienlijk makkelijker om te verwijderen dan oudere vlekken. Laat een vlek dus niet te lang zitten en begin indien mogelijk direct met schoonmaken. Lees verder om er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan!

De meest voorkomende vlek: ‘’gewone’’ voedselvlekken

Je zult deze vlek regelmatig tegenkomen. Het overkomt je nu eenmaal; er valt soms gewoon wat op je schoot. Allereerst moet je bepalen om wat voor soort vlek het gaat: is deze op oliebasis (zoals vette boter of mayonaise) ja of nee? Dit heeft namelijk veel invloed op hoe je deze het beste kunt behandelen. Een vlek op oliebasis moet je namelijk niet met water behandelen, terwijl dat anders juist wél een goed idee is. Voor beide soorten geldt: dep de overtollige viezigheid eerst op.

Voedselvlek zonder ingrediënten op oliebasis verwijderen

Bij een gewone voedselvlek begin je met schoonspoelen van de vlek. Dit doe je door het kledingstuk met de vlek naar de achterkant onder de kraan te houden. Zo spoel je de vlek van achteren uit de stof. Gebruik vervolgens je vingers om de vlek er zachtjes uit te wrijven. Indien nodig kun je gebruik maken van een beetje (groene) zeep en dit vervolgens uitspoelen. Werkt dit nog niet dan kun je altijd nog een vlekverwijderaar voor witte kleding proberen.

Voedselvlek op oliebasis verwijderen

Dit soort vlekken vergt wat meer moeite. Om te beginnen kun je een vlekverwijderaar proberen. Daarnaast kun je ook thuis je eigen maken door twee delen waterstofperoxide van 4% te mengen met een deel vloeibaar afwasmiddel. Breng een royale hoeveelheid aan op de vlek, bijvoorbeeld met behulp van een waterspuitfles, en laat het een kwartier intrekken. Spoel het uit of gooi het kledingstuk in de wasmachine. Herhaal indien nodig. Deze methode is echter niet geschikt voor gevoelige stoffen zoals zijde en wol.

Kauwgom verwijderen

Het lijkt een nachtmerrie: kauwgom in je kleding. Het plakt, laat moeilijk los en als het goed vastzit aan de vezels dan krijg je het er met de hand nooit helemaal uit. Plaats het kledingstuk met daarop de kauwgom in een plastic zak in de vriezer. Laat het een gehele nacht daar liggen en haal het er de volgende ochtend weer uit. Je kunt nu gemakkelijk de vlek eraf schrapen. Als er nog iets is overgebleven kun je de restjes met een doekje met een beetje spiritus of terpentine gemakkelijk schoonwrijven.

Rode wijnvlek

De beruchte wijnvlek: het zal je maar overkomen. Het belangrijkste is om de vlek niet de kans te geven om zich in de vezels van de stof te nestelen. Het eerste wat je moet doen is de vlek droogdeppen en dan meteen het aangetaste gebied grondig uitspoelen met koud water. Wrijf alleen zachtjes over de stof; bij hard wrijven dringen de kleurstoffen van de wijn naar binnen. Je kunt het kledingstuk vervolgens uitspoelen of zoals normaal wassen om er zeker van te zijn alle restanten te hebben verwijderd.

Een alternatieve schoonmaakmiddel is zout. Zorg ervoor dat je er zoveel mogelijk van op de vlek strooit totdat deze volledig bedekt is. De vlek wordt door de oplossing letterlijk uit de vezels van het kledingstuk getrokken. Vervolgens spoel je het kledingstuk uit met warm water of gooi je het voor de zekerheid toch even in de was.

Als jouw kledingstuk gemaakt is van een gevoelige stof, zoals zijde of kasjmier, dan raden we droogshampoo aan. Bedek de vlek er volledig mee en laat dit een kwartiertje inwerken. Wanneer dit opgedroogd is kun je de vlek er makkelijk vanaf borstelen.

Heeft de vlek helaas wel goed de tijd gekregen om in te trekken of is deze ouder? Dan heeft het verwijderen van de vlek wat meer tijd nodig. Voeg een eetlepel wasmiddel of waspoeder toe aan een kommetje warm water, leg de vlek erin en wrijf er zachtjes over om het goed in te laten werken. Laat de vlek een uurtje weken. Als laatst spoel je het af met koud water en was je het kledingstuk zoals gebruikelijk.

Bloedvlekken verwijderen

De juiste voorbehandeling is cruciaal bij het verwijderen van bloedvlekken. Om te beginnen moet het kledingstuk een halfuur in koud water weken. Als het goed is, wordt zo het grootste gedeelte van de vlek opgelost. Vervolgens gooi je het in de wasmachine, en klaar is Kees. Simpel!

Een oude bloedvlek vergt wat meer werk, maar in de meeste gevallen zijn deze ook goed te elimineren. Ook nu is een halfuur weken in koud water een vereiste. Je wringt vervolgens het ergste van het water eruit en wrijft het zachtjes in met een stuk galzeep. Laat dit even inwerken en spoel het daarna af; nu kun je het zoals gewoonlijk in de wasmachine doen.

Vetvlekken verwijderen

Al helemaal bij zware vetvlekken, van bijvoorbeeld frituurvet, is het belangrijk dat je snel actie onderneemt. Dit dringt namelijk erg snel door tot in de vezels van de stof. Neem je niet op tijd actie, dan loop je het risico op definitieve vlekvorming. In dit geval is de enige optie die overblijft het kledingstuk professioneel te laten behandelen in een stomerij.

Als de vlek nog nieuw is kun je het volgende proberen. Allereerst: gebruik geen water; dit heeft geen zin en je riskeert hiermee de vlek groter te maken. Dep daarom om te beginnen zoveel mogelijk vet uit de vlek op met bijvoorbeeld een theedoek. Los een eetlepel wasmiddel of afwasmiddel op in een kommetje met heet water en was vervolgens de vlek uit in de oplossing. De wasmachine is bijna niet te vermijden bij dit soort vlekken. Ten slotte was je het kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur, voor zover toegestaan volgens de wasvoorschriften.

Vieze vlekken verwijderen van buitenspelen

Vlekken van gras en modder kennen we vooral van het buitenspelen van jonge kinderen. Al overkomt het tieners en volwassenen natuurlijk ook weleens. Maar vooral wanneer je jonge kinderen hebt is het van groot belang dat je weet hoe je van deze vlekken afkomt; je hebt er immers vaker mee te maken. Wie de persoon in kwestie ook is: graag vertellen we je hoe je gras- en moddervlekken het beste verwijderd.

Grasvlekken verwijderen

De beste tip die we je kunnen meegeven is tandpasta met menthol en bleekmiddel. Hiermee poets je de vlek zo weg! Wrijf de tandpasta met een borsteltje over de vlek en laat dit een uurtje intrekken. Spoel het grondig na met warm water en de vlek is zo verdwenen. Voor oudere vlekken kun je beter galzeep gebruiken.

Modder verwijderen

Wacht totdat de modder is opgedroogd en borstel dan de vlek voor zover mogelijk is schoon. De restanten van de moddervlekken zijn gemakkelijk te verwijderen. Eerst spoel je de vlek goed schoon met warm water. Vervolgens kun je om te beginnen zachtjes over de vlek wrijven met een beetje wasmiddel. Voer deze stap een tweede keer uit indien nodig. Dit zou dan voldoende moeten zijn.

Gele zweet vlekken verwijderen

Dit soort vlekken ontstaan niet uitsluitend door zweet. Het is namelijk veroorzaakt door de combinatie van zweet en deodorant. Deze vlekken kunnen heel hardnekkig zijn en daarom is de wasmachine niet altijd voldoende. Maak om deze te verwijderen hiervoor een papje van baking soda en smeer dit over de vlek. Geef het vervolgens even goed de tijd: laat het drie uur weken. Was het vervolgens uit met warm water of gooi het kledingstuk eventjes in de wasmachine.

Make-up vlekken verwijderen

De meest voorkomende make-up vlekken, zoals van mascara en lippenstift, zijn op oliebasis. Dit houdt in dat je geen water moet gebruiken om de vlek te behandelen: hiermee loop je het risico dat je de vlek alleen maar uitwrijft  en groter maakt. Daarnaast moet je absoluut geen make-up remover gebruiken! Dit kan slecht zijn voor je kleding en/of de vlek over een groter oppervlakte verspreiden.

Het komt vaak voor wanneer je nieuwe kleding koopt dat er helaas een foundationvlek op je nieuwe kledingstuk zit. Soms kom je hier pas achter als je thuis bent, soms zie je het al in de winkel. Voor het verwijderen van vloeibare foundation kun je scheerschuim gebruiken: spuit een beetje op de vlek en laat het intrekken. Laat het vijf minuutjes met rust en spoel het vervolgens goed uit. Is de vlek nog niet weg? Meng dan een beetje alcohol door het scheerschuim heen en spoel het opnieuw uit.

Wil je graag ook weten hoe je poederfoundation verwijderd, zowel als mascara, lipstick en meer? Lees dan hier verder voor nog meer tips!

Alternatieve schoonmaakmiddelen

Je hebt keuze uit verscheidene soorten schoonmaakmiddelen bij het verwijderen van vlekken uit je witte kleding. De één is effectiever dan de ander tegen een bepaald soort vlek en/of stof. Daarbij kun je ook de overweging maken of je de keuze wilt maken voor een milieubewuste oplossing.

Wij zetten de verschillende schoonmaakmiddelen op een rijtje die we tot nu toe nog niet hebben benoemd. Altijd handig voor als je snel een vlek moet verwijderen de andere middelen nu even niet in huis hebt. Ook informeren we je over milieubewuste alternatieven voor chemische middelen.

Dikke bleek

Je kunt voor hardnekkige, kleine vlekjes een beetje dikke bleek aanbrengen op een wattenstaafje. Wrijf dit heel zachtjes over de vlek en laat het een paar minuten intrekken. Spoel het vervolgens goed uit. Deze methode is niet geschikt voor het verwijderen van vlekken van zijde en wollen kleding.

Groene zeep

Dit product wordt vaak gebruikt als inweekmiddel. Wanneer je wat langer de tijd hebt kun je het kledingstuk inwrijven met groene zeep en warm water, zodat de zeep vloeibaar wordt. Vervolgens laat je dit een paar uur intrekken en wrijf je hierna met je vingers over de vlek. Nu het product goed ingetrokken is in de stof kun je het uitspoelen en/of in de wasmachine doen.

Glansspoelmiddel

Je gebruikt dit normaal gesproken voor de vaatwasser; maar het is ook een handig hulpmiddel voor vlekken. Smeer de vlek in met glansspoelmiddel en laat dit een nachtje intrekken. Je wast vervolgens het kledingstuk gewoon volgens de voorschriften op het label.

Vaattabletten en bruistabletten

Voor nieuwe vlekken kun je vaatwastabletten of en bruistabletten voor kunstgebitten inzetten. Je gooit je kledingstuk in de wasmachine met één zo’n blokje erbij. Ook kun je proberen om je kleding een nacht in een emmer heet water te laten weken met een blokje erbij. De meeste nieuwe vlekken bezwijken gemakkelijk met deze methode.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Maak je liever gebruik van een natuurvriendelijk middel om vlekken te verwijderen? Wij hebben een aantal biologische alternatieven op een rijtje gezet waarvan je die misschien al in huis hebt. Uiteraard zijn er ook zat ecologische wasmiddelen en vlekverwijderaars te koop om uit te proberen.

Citroensap

Kleine verkleuringen in je kleding zijn in sommige gevallen op te lossen met alleen wat citroensap. Je brengt een royale hoeveelheid aan op de vlek, wrijft dit er goed in en gooi het kledingstuk in de wasmachine.

Zuiveringszout, water en witte azijn

Combineer zuiveringszout met wat water of eventueel witte azijn. Maak hiervan een papje en smeer dit over de vlek. Even laten intrekken, uitspoelen en het kledingstuk kan door de wasmachine. Vervolgens komt de vlek er zo uit.

Meer lezen

Benieuwd naar meer blogs met praktische fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, accessoires en nog meer veilig online op Kledingwinkel.nl