Hoe moet je babykleding wassen?

Hoe moet je babykleding wassen?

Door Eefje / 25-08-2022

Eindelijk is het zo ver: de babykamer is af en de kledingkast ligt vol schattige babykleding. Wanneer de kleine er eenmaal is zal het echter niet lang duren voordat je de babykleding moet gaan wassen. Een ongelukje is nu eenmaal snel gebeurd! Maar waar moet je op letten wanneer je babykleding gaat wassen? We zetten het voor je op een rij.

Waarom moet je de babykleding anders behandelen met het schoonmaken dan je eigen kleding, denk je misschien. De babyhuid is nog erg teer en moet wennen aan het dragen van kleding. Dit betekent dat de babykleertjes met meer aandacht gewassen moeten worden om te zorgen dat er zo min mogelijk bacteriën overblijven en de stof lekker zacht blijft. We delen graag onze tips, dus lees zeker door wanneer je je jongens babykleding en meisjes babykleding zo goed mogelijk wilt wassen.

Babykleding: wassen voor gebruik

Het is erg belangrijk om babykleertjes te wassen voordat je baby deze voor de eerste keer draagt. In nieuwe kleding zitten namelijk stoffen die misschien kunnen irriteren op de kwetsbare huid van je baby. De meeste babykleertjes zijn gemaakt van zachte stoffen zoals katoen. Bij het telen en verwerken van deze stoffen tot kleding worden veel bestrijdingsmiddelen en chemicaliën gebruikt. Er kunnen dan ook schadelijke stoffen in de babykleertjes achterblijven, zoals formaldehyde. Deze chemische stof kun je niet zien of ruiken en houdt nieuwe kleding kreukvrij. Maar ook gebruikte of geruilde babykleding kan sporen bevatten die irriteren op de huid van jouw baby. Het is dan ook noodzakelijk om je nieuwe, gebruikte of geruilde babykleertjes een keer goed te wassen.

Welke wasmiddelen?

Wanneer een baby nog in de buik zit is de huid nog nergens aan blootgesteld. Een pasgeboren baby heeft dus een zeer gevoelige huid die snel irriteert. Het is daarom raadzaam om de juiste kledingstoffen in huis te halen, maar ook om rekening te houden met het soort wasmiddel dat je gebruikt. Kies het liefst voor een mild en hypoallergeen wasmiddel zonder parfum. Ook op parfums kan je kindje namelijk reageren. Wil je echt graag een fris geurtje in je was? Ga dan voor een natuurlijke variant.

Natuurlijk moet je hier ook met wasverzachter goed op letten. Ook wasverzachter zit namelijk vol met geur- en kleurstoffen die kunnen gaan irriteren. Het advies is daarom om geen wasverzachter te gebruiken. Een tip uit de categorie grootmoeder weet raad: doe een klein scheutje witte azijn (geen schoonmaakazijn) in het wasverzachterbakje. Hiermee spoel je alle zeepresten uit de was.

Let tenslotte ook op met vlekkenverwijderaars. Een hardnekkige, vieze vlek ontstaat snel: melk dat teruggegeven wordt, ontlasting, oranje wortelpap. Het is in dergelijke gevallen aanlokkelijk om naar een vlekkenverwijderaar te grijpen, echter kun je dit beter niet doen. De meeste bevatten namelijk vele chemische stoffen die slecht zijn voor de gezondheid.

Samen in de was

Gelukkig betekent het wassen van babykleding niet dat dit veel extra werk hoeft te zijn. Je kunt de kleertjes namelijk gewoon bij je eigen was in de wasmachine gooien. Babykleding dat heet gewassen moet worden kun je met het beddengoed mee wassen. Sorteer net als bij je eigen was op kleur. Je wil immers niet dat het witte rompertje opeens roze wordt! Meestal sorteer je witte was, bonte was en donkere was apart, maar sommige kleuren hebben hun eigen gebruiksaanwijzingen als je het écht goed wilt doen. Rood is bijvoorbeeld erg gevaarlijk; zeker als je het samen met lichtere kleding wast. Geel heeft daarnaast de neiging om snel vaal te worden als je het met rood en blauw samen wast en kun je dus beter met de lichte was meedraaien.

Babykleding strijken

Wil je er echt zeker van zijn dat alle bacteriën gedood worden? Kies er dan voor om de babykleertjes nog even heet te strijken voordat je ze weer in de kast legt. Om de babykleertjes mooi te houden kun je ze hierbij het beste binnenstebuiten strijken. Check ook even het waslabel om te kijken hoe heet het strijkijzer maximaal ingesteld mag worden. Ook hydrofiele doeken, lakentjes en handdoeken kun je het beste strijken.

Meer lezen

Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hierbij een greep uit onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, kinderkleding, accessoires en nog meer online en veilig op Kledingwinkel.nl.