Wanneer je mooie zwemkleding aanschaft die je goed past dan hoop je natuurlijk dat deze lang mooi blijft. Er zijn echter veel factoren in zwembaden zowel als op het strand die dit tegenwerken! Zo kan jouw bikini, badpak of zwembroek aangetast worden door de bijvoorbeeld de zon, maar ook door chloor en nog veel meer. Je kunt dus maar beter weten hoe je hier het beste mee omgaat zodat jouw badkleding zo lang mogelijk mee gaat.
Zodra de temperatuur boven de 25 graden komt liggen we allemaal massaal aan het strand of aan het zwembad in onze badkleding te genieten van de zon en lekker te zwemmen. Dit is één van de lekkerste dingen die je in het warme weer kunt doen, maar de stof van je badkleding krijgt zo veel te verduren. In deze blog vertellen we je alles over welke maatregelen je kunt nemen vóór, tijdens en na het dragen van jouw badkleding. Straks weet je alles over hoe je het beste de stof van jouw badkleding onderhoudt en verzorgt!
Jouw nieuwe dames bikini, badpak, of dames zwembroek / heren zwembroek is binnen. Leuk! Maar je moet er wel meteen mee aan de slag voor je hem aantrekt. De kunt verkleuring deels voorkomen door jouw zwemkleding, voordat je hem voor het eerst draagt, in water met azijn te leggen. Meng hiervoor één eetlepel azijn met een kwart liter water. Laat de badkleding een halfuur weken en spoel het dan uit.
De meeste mensen smeren zich pas in nadat ze hun badkleding hebben aangetrokken. Zonde! Het is beter om dit andersom te doen. Zo voorkom je dat je zonnebrand op je zwemkleding morst. Zoals je bij tip 3 al hebt gelezen, is zonnebrand erg slecht voor de levensduur van je badpak of bikini. Je kunt daarom beter een kwartier voordat je van plan bent je zwemkleding aan te trekken zonnebrand opdoen. Op deze manier krijgt het de tijd om op te drogen. Zit er al zonnebrand in je kleding? Geen zorgen, er zijn gelukkig nog manieren om de vlekken uit je zwemkleding te krijgen.
Wanneer je bijvoorbeeld jouw bikinitop en bikinibroekje na gebruik oprolt en in een handdoek of badlaken laat zitten, krijgt de chloor meer tijd om in de stof te dringen. Daarnaast is het niet hygiënisch. Het zorgt er namelijk tevens voor dat de badkleding kan gaan stinken en zelfs schimmelen.
Wanneer je van plan bent in een bubbelbad te gaan zitten, kun je beter een oudere set zwemkleding dragen. Daarbij moet je ervoor zorgen dat je badkleding zo snel mogelijk uitspoelt na gebruik. Maak je frequent gebruik van een bubbelbad of hot tub? Kies dan voor badkleding van 100% polyester welke beter bestand is tegen chloor.
Ben je van plan naar een zwembad of waterpark te gaan met veel glijbanen? Dit is helaas slecht voor de stof van je zwemkleding. Zorg er dus voor dat je voor deze gelegenheid een oud badpak of zwembroek draagt.
Zodra je klaar bent met zwemmen moet je eigenlijk meteen de moeite nemen om chloor of zout en zandkorrels uit je bikini of badpak te spoelen. Waar je ook hebt gezwommen, aan het einde van de dag is er van alles in de stof van jouw badkleding getrokken die eruit moet. Zorg er dus voor dat je altijd jouw badkleding uitspoelt met schoon en koud water. Maak dus gebruik van een buitendouche als deze op het strand of bij het zwembad aanwezig is. Daarna kun je later op de dag altijd nog een keer de tijd nemen het goed te wassen.
Bijna ieder soort badkleding bevat spandex of Lycra. Deze stoffen zijn elastisch en je wilt niet dat ze deze voordelen verliezen. Onder andere zweet, olie en vet reageren met de elastische vezels waardoor ze uit gaan rekken. Ook het chloor in zwembaden en bubbelbaden kan de elasticiteit van de zwemkleding aantasten en ervoor zorgen dat de stof verkleurt. Vooral witte badkleding is gevoelig voor chloor en wordt dan snel geel en lelijk. Snel schoonmaken is daarom heel belangrijk.
Het is beter voor je badkleding om het met de hand te wassen met een zacht wasmiddel in koud water. Zorg ervoor dat je de badkleding ook goed binnenste buiten wast. Heb je hier écht geen zin in, lees dan verder bij tip 12.
Het is een slecht idee om de stof uit te wringen wanneer het nat is. Je tast hiermee het elastiek aan waardoor de rek en de vorm van bijvoorbeeld je bikini of zwembroek er sneller uitgaat. Let hier ook op wanneer je de badkleding uitspoelt bij het schoonmaken.
Zoals je zojuist al las, is badkleding erg gevoelig. Het is daarom geen optie om de badkleding in de droogtrommel te doen. Dit is veel te intensief voor de stof, welke hierdoor kan beschadigen. Lees verder om erachter te komen hoe je badkleding op de juiste manier laat drogen.
Ja, het droogt zo wel lekker snel: maar de zon is slecht voor de elasticiteit en kleuren van badkleding. Hierdoor gaat je badkleding helaas minder lang mee. Laat het dus beter opdrogen in de schaduw of binnen om het materiaal niet te beschadigen.
Het is beter om badkleding liggend te laten drogen. Dit is namelijk de beste optie om de originele pasvorm hiervan te behouden. Maak je gebruik van een droogrek? Leg het hier dan gewoon bovenop in plaats van het eroverheen te hangen.
Je kunt je badkleding absoluut niet strijken! De hoge temperaturen kunnen er namelijk toe leiden dat je badkleding praktisch uit elkaar valt. Als je de kreukels uit je badkleding wilt verwijderen, spoel het dan opnieuw uit in koud water en laat het liggend drogen.
Veel zwemkleding bevat Spandex. Deze stof wordt gemaakt van wat een geheugengaren wordt genoemd. Dit betekent dat je badkleding 24 uur nodig heeft om te drogen en terug te keren naar de oorspronkelijke vorm. Hiermee zorg je ervoor dat je het niet per ongeluk vervormt of uitrekt.
Draag je slechts ééns per jaar een badpak om te zonnebaden of om te dragen naar het strand? Dan kun je best overwegen een minder duur badpak aan te schaffen dat slechts één seizoen meegaat. Ben je een echte zwemliefhebber en lig je frequent aan het strand of zwembad? Dan is het beter om te kiezen voor duurdere zwemkleding van hoge kwaliteit dat voldoet aan jouw wensen op het gebied van activiteit en comfort.
Het is niet de meest ideale optie, maar er is wel een juiste manier om je zwemkleding in de wasmachine te wassen. Je kunt namelijk niet zomaar een gewone was draaien: er zijn belangrijke regels aan verbonden. Om te beginnen moet je kiezen voor een koude en voorzichtige wasprogramma, zoals een handwas programma. Daarbij moet je gebruik maken van een wasmiddel dat speciaal is ontworpen voor fijne was. Je kunt ook kiezen voor de goedkope doe-het-zelf optie door een beetje azijn toe te voegen aan de was - zonder wasmiddel - voor vrijwel hetzelfde effect. Om de badkleding te beschermen kun je deze het beste in een netzakje wassen. Je kunt ook meteen je handdoeken in de trommel doen als extra vulling ter bescherming van je badkleding.
Het meest schadelijke gedeelte van het wassen van badkleding in de wasmachine is het centrifugeren. De meeste wasmachines beschikken echter gelukkig over de mogelijkheid om het centrifugeren volledig over te slaan. Zoals we eerder al zeiden is het niet de bedoeling dat de badkleding in de droogtrommel wordt gedroogd. Geduld loont!
We hopen je hiermee voldoende tips gegeven te hebben over hoe je het beste jouw zwemkleding het langst mooi kunt houden. Daarbij hebben we je ook een aantal tips gegeven over hoe je badkleding het beste kunt wassen op twee verschillende manieren, zodat er vast één bijzit die je kunt gebruiken. Zorg er trouwens voor dat je jezelf niet te druk maakt om je badkleding en ook gewoon plezier hebt!
Ben je toe aan nieuwe zwemkleding? Je shopt de leukste dames zwemkleding en heren zwemkleding hier op Kledingwinkel.nl, zowel als kinderzwemkleding zoals de schattigste meisjes zwemkleding en stoerste jongens zwemkleding. Neem ook eens een kijkje binnen het grootste online aanbod zwemkleding online van de beste merken, verzameld vanuit het aanbod van meer dan 100 betrouwbare webshops!
Benieuwd naar meer blogs met fashion tips over kleding en accessoires? Hier vind je een greep uit onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod dameskleding, herenkleding, jongens kleding, meisjeskleding en accessoires veilig en online op Kledingwinkel.nl.